Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σοβαρεύει όλο και περισσότερο η κρίση...

ΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Καθώς οι υπουργοί της ινδικής κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ συζητούσαν χτες στο Νέο Δελχί την "πιθανότητα" ενός ανοιχτού πολέμου με το Πακιστάν, οι στρατιωτικοί "αναθεωρούσαν" τη στρατηγική στο μέτωπο του Κασμίρ, εξετάζοντας το κατά πόσον είναι αναγκαίο να εισβάλουν στο Πακιστάν για να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών που εισέβαλαν και κατέλαβαν θέσεις στρατηγικής σημασίας το Μάη.

Οι ενδείξεις αυτές σηματοδοτούν, κατά τους περισσότερους παρατηρητές, την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της πολιτικής ηγεσίας στο Νέο Δελχί.

Στο μεταξύ ο "περιορισμένος πόλεμος" στα υψίπεδα των Ιμαλαϊων, με τη συμμετοχή 35.000 στρατιωτών από πλευράς Ινδίας, συνεχιζόταν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι (θεωρούμενος ως "ιέραξ" μεταξύ πολιτικών παρατηρητών) δεν απέκλεισε τον τέταρτο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών - τον τρίτο για αυτή την περιοχή των Ιμαλαϊων. "Το Πακιστάν είναι ένα διεφθαρμένο κράτος με πολλά κέντρα εξουσίας", τον έφεραν να δηλώνει τοπικά πρακτορεία ειδήσεων. "Δεν μπορώ να πω ότι ένας πόλεμος αποκλείεται".

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ινδικού Στρατού, Β. Π. Μάλικ, είπε ότι "αν χρειαστεί να περάσουμε τη Γραμμή Ελέγχου" (τη συνοριακή γραμμή που συμφωνήθηκε μετά την εκεχειρία του 1972) "αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση". Ο πολιτικός του προϊστάμενος, υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες, που έκανε περιοδεία σε στρατιωτικές βάσεις, δήλωσε, σύμφωνα με το "United News of India", ότι "η απόφαση να περάσουμε τη Γραμμή Ελέγχου θα ληφθεί, αν χρειαστεί, στον κατάλληλο χρόνο".

Στην πιο πρόσφατη σύνοδο του "G8" οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας εμμέσως πλην σαφώς απέδωσαν την ευθύνη της σύγκρουσης στο Πακιστάν. Αυτό θεωρήθηκε ως "επιβράβευση" της ινδικής πολιτικής - αν όμως αλλάξει κι ο πόλεμος επεκταθεί, δεν είναι βέβαιο ποια στάση θα τηρήσουν οι δυνάμεις αυτές.

Στο μέτωπο

Στο Νέο Δελχί, ο σμήναρχος Ντ. Ν. Γκάνες, εκπρόσωπος της Ινδικής Αεροπορίας, είπε πως τα ινδικά αεροσκάφη δέχονται καθημερινά επιθέσεις με αντιαεροπορικούς πυραύλους "Στίνγκερ" και άλλου τύπου πυρά από πακιστανικές θέσεις. "Είναι παντού", είπε. "Αν δεν εκτοξεύουν πυραύλους, τότε ξέρουμε ότι το στρατόπεδο αυτό είναι άδειο".

Στο μεταξύ στρατιώτες έκαναν τις "τελικές" προετοιμασίες για την επίθεση που θα απωθήσει από το ινδικό έδαφος τους εισβολείς. Μεγάλη επίθεση αναμένεται στο Λόφο της Τίγρης, μια στρατηγική θέση που ελέγχει τον Εθνικό Δρόμο 1. Από εκε, το πυροβολικό μπορεί να στοχεύσει εύκολα οτιδήποτε κινείται σ' αυτόν.

Στο Μπαταλίκ, ο συνταγματάρχης Αβταρ Σινχ είπε πως ο ινδικός στρατός αναγνώρισε 50 πτώματα και "έστειλε αρκετά στο Πακιστάν". Ο ινδικός στρατός έδωσε χτες στη δημοσιότητα ένα φάκελο με γράμματα, κάρτες και ταυτότητες που διατείνεται πως ανήκουν σε νεκρούς Πακιστανούς στρατιώτες.

Το Πακιστάν αρνείται ότι ο στρατός του έχει αναμειχθεί, ανακοίνωσε πάντως ότι τα πυρά πυροβολικού και οι "επιθέσεις Ινδών σε θέσεις" του στρατού του έχουν προκαλέσει 80 θανάτους.

Οι ινδικές απώλειες είναι 165 νεκροί και 323 τραυματίες (επισήμως). Κατά τους Ινδούς, 340 εισβολείς έχουν σκοτωθεί.

Χτες σε μια περιοχή στο εσωτερικό του Ινδικού Κασμίρ στρατιώτες επιχείρησαν να συλλάβουν και τελικά σκότωσαν τρεις ενόπλους Ισλαμιστές αντάρτες. Οπως έγινε γνωστό, οι στρατιώτες είχαν ειδοποιηθεί για την ύπαρξη ενός κρησφύγετου των ανταρτών κοντά στο Τζαμού.

Καταδεικνύοντας την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο αυτές πυρηνικές δυνάμεις της Ασίας, ανακοινώθηκε πως ο Αμερικανός στρατηγός Αντονι Ζίνι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ, επρόκειτο να φτάσει χτες εκτάκτως στο Νέο Δελχί για "ενημέρωση"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ