Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλήρης αντιπολιτευτική γύμνια
  • Ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να εκλιπαρεί τον Κ. Σημίτη γιατί δεν αξιοποιεί τη "μεγάλη προνομία" που έχει με τέτοια αντιπολίτευση
  • Θα ενταθεί η δημαγωγία και επίδειξη "κοινωνικής ευαισθησίας"

Η αντιπολιτευτική γύμνια της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία εξαντλείται στο να σπρώχνει την κυβέρνηση να κλείσει μια σειρά αντιλαϊκές "εκκρεμότητες", φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο από τη χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του. Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ θα επιμείνει στη δημαγωγική τακτική της επίδειξης "κοινωνικής ευαισθησίας", σε μια προσπάθεια να πείσει ότι τάχα είναι "η παράταξη όλων των Ελλήνων" και μάλιστα "των μη εχόντων"!Ειδικά για την πορεία πλεύσης και την αντιπολιτευτική τακτική το επόμενο διάστημα, είναι αρκετό να αναφερθούν ορισμένες χαρακτηριστικές φράσεις του Κ. Καραμανλή. "Αποτελεί για μας στόχο, τον οποίο υπηρετούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση, να μπούμε στην ΟΝΕ". "Η κυβέρνηση αποδεικνύει τη μικρότητά της γιατί δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη προνομία που έχει. Μια αντιπολίτευση, που στην κριτική της και στις επισημάνσεις της και τις προτάσεις της, σπρώχνει την κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση"."Εμείς τις όποιες πολιτικές που βοηθούν στην κατεύθυνση των εθνικών επιλογών θα τις στηρίξουμε". "Είναι ώρα για συναίνεση σε δύο μεγάλα θέματα, στην εξωτερική πολιτική και την παιδεία".

Οι μοναδικές "αντιπολιτευτικές" αναφορές του Κ. Καραμανλή στη χτεσινή ομιλία ήταν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και η επίθεση κατά του Κ. Σημίτη, για τον οποίο είπε ότι "παραμένει απόμακρος και αλαζονικός όσο ποτέ άλλοτε". Παράλληλα, όμως, εξέφρασε παράπονα γιατί στο ζήτημα της επιλογής του κοινοτικού επιτρόπου επέλεξε "τη στενόκαρδη, στενά κομματική επιλογή".

Σύμπλευση για "Ολυμπιακή"

Επί της ουσίας, όμως, όπως για παράδειγμα για το σκανδαλώδη τρόπο ξεπουλήματος της "Ολυμπιακής" στο πολυεθνικό κεφάλαιο, ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για "απόλυτη δικαίωση και της πρόβλεψης αλλά και της πρότασης της ΝΔ", δίνοντας έτσι τη συγκατάθεσή του στην κυβέρνηση να προχωρήσει. Ταυτόχρονα, όμως, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που γίνεται το ξεπούλημα. "Με τους όρους - είπε - με τους οποίους επιχειρείται να γίνει, (σ.σ. η εκχώρηση του μάνατζμεντ), δίνεται κίνητρο στον ανάδοχο του μάνατζμεντ να τη βουλιάξει την επιχείρηση, αφού έχει τη δυνατότητα μετά από δύο χρόνια να πάρει το ποσοστό της. Αρα το κίνητρό της είναι να το πάρει στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της "Ολυμπιακής"".

Ιδιαίτερα "εξοργισμένος" εμφανίστηκε για το ρόλο της Ελλάδας (διάβαζε της άρχουσας τάξης) στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. "Φοβάμαι - είπε - ότι χάνουμε για μια ακόμα φορά μια μεγάλη ευκαιρία να είμαστε πρωταγωνιστές στην περιοχή". Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στα Βαλκάνια είπε ότι "βάσιμα κανείς μπορεί να φοβάται ότι αυτό που ζούμε σήμερα ως κατάπαυση του πυρός να είναι μια ανάπαυλα σε νέες αναστατώσεις και κρίσεις".

Ταυτόχρονα η ηγεσία της ΝΔ θα συνεχίσει το επόμενο διάαστημα να δημαγωγεί, όπως το έκανε και στην προεκλογική περίοδο, πάνω στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και, συγκεκριμένα, όπως τα απαρίθμησε ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ανεργία, στην εγκληματικότητα, στην υγεία και την παιδεία. Δεν μπόρεσε όμως να αποκρύψει το πρόβλημά του και τις "ενοχές" στην προσπάθειά του να πείσει ότι η πολιτική του είναι προς όφελος των "πολλών": "Δεν έχω τίποτα με τους εύπορους. Πώς θα γινόταν άλλωστε ένα κόμμα που πρεσβεύει την ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία να έχει πρόβλημα με τους εύπορους πολίτες"! (Ελα ντε...).

Κατά τ' άλλα, κάλεσε τα στελέχη να μην εφησυχάσουν το καλοκαίρι και οι βουλευτές να έχουν έντονη δράση στα θερινά τμήματα και έντονη παρουσία στις εκλογικές περιφέρειές τους ώστε "να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχία της 13ης Ιουνίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ