Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΝΟ
Ασύδοτα τα βρώμικα συμφέροντα

- Τα προϊόντα της ΑΓΝΟ είναι ένοχα ή αθώα;

- Η ΑΓΝΟ είναι μια μεγάλη συνεταιριστική βιομηχανία που επιμένει να παράγει γνήσια και καλής ποιότητας προϊόντα. Αρα, κατηγορηματικά, τα προϊόντα της ΑΓΝΟ γίνονται εξ ολοκλήρου από αγνό φρέσκο γάλα που συγκεντρώνεται κάθε μέρα από το Νομό Θεσσαλονίκης και από τους γύρω νομούς, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας. Αυτό το λέμε με τη μεγαλύτερη ευθύνη που μπορεί να μας διακρίνει σαν σωματείο εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, γιατί είμαστε αυτοί που λειτουργούμε στην παραγωγή και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την πρώτη ύλη των προϊόντων.

- Τότε γιατί ασκήθηκε δίωξη σε βάρος αυτής της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας;

- Είναι γνωστό ότι η ΑΓΝΟ είναι η μόνη συνεταιριστική βιομηχανία που διατηρεί σοβαρό μερίδιο στην αγορά, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας και τώρα που προέκυψε το πρόβλημα με τις διοξίνες, παρόλο που η εταιρία δε βγήκε με διαφημίσεις, γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, παρατηρήθηκε σοβαρή αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων της. Αυτό ενόχλησε τα ιδιωτικά συμφέροντα που κινούνται στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. Γι' αυτό θεωρούμε πως η δίωξη που ασκήθηκε εσπευσμένα μόνο για την ΑΓΝΟ, δεν είναι ούτε τυχαία και πολύ περισσότερο δεν είναι αθώα. Βεβαιωμένα η ΑΓΝΟ χρησιμοποίησε για κάποια παραγωγή προϊόντων παγωτού, σκόνη γάλακτος, η οποία προερχόταν από τις χώρες της ΕΕ. Βεβαιώνεται όμως από τον εισαγωγέα και από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Βελγίου και όλα αυτά με ντοκουμέντα, ότι αυτές οι παρτίδες σκόνης γάλακτος που χρησιμοποίησε η ΑΓΝΟ, δεν έχουν καμία χρονική σχέση με τις οδηγίες της ΕΕ που αφορούν τη χρονική περίοδο μετά τις 15 Γενάρη του '99. Η συγκεκριμένη σκόνη γάλακτος ήταν παραγωγής '98. Η κτηνιατρική υπηρεσία από τους ελέγχους που έκανε το τελευταίο διάστημα, διαβεβαίωσε την ΑΓΝΟ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και πραγματικά μάς προξενεί εντύπωση η άσκηση της αυτόφωρου διαδικασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αλλά η αλήθεια θα αποδειχθεί και με συγκεκριμένα στοιχεία, τις επόμενες μέρες.

- Αλήθεια, με τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες τι γίνεται, ασκούνται εκεί έλεγχοι και υπάρχει εγγύηση ποιότητας για τα προϊόντα τους, όπως οι ίδιες διαφημίζουν;

- Οπως γνωρίζουμε όλοι, η ποσόστωση της ΕΕ για τη χώρα μας στο γάλα, είναι 629.000 τόνοι. Η κατανάλωση όμως υπερβαίνει το 1.100.000 τόνους. Αρα με μια απλή αφαίρεση προκύπτει ότι 500.000 τόνοι περίπου, έρχονται από χώρες της ΕΕ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες βιομηχανίες επεξεργάζονται και εμπορεύονται αυτούς τους τόνους. Και είναι υποχρεωμένα, τα υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας να απαντήσουν. Εδώ και μέρες ακούμε ότι 35 βιομηχανίες εμπλέκονται στο πρόβλημα των διοξινών αλλά καμία δεν κατονομάστηκε. Επιχειρείται, δηλαδή, το εξιλαστήριο θύμα να είναι μόνο η ΑΓΝΟ, με προφανή στόχο την απαξίωση και το ξεπούλημά της;

- Τι πρέπει να γίνει τελικά ώστε να είναι προστατευμένοι οι καταναλωτές;

- Η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και το κυνήγι του κέρδους των ντόπιων και πολυεθνικών εταιριών, έχουν σαν αποτέλεσμα να εξοστρακίζουν από την ελληνική αγορά κάθε συνεταιριστική οργάνωση που προσπαθεί για παροχή καλών προϊόντων. Η κρίση με τις διοξίνες κάνει επίκαιρο το στόχο για την ύπαρξη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος που θα υπερασπίζει και τα συμφέροντα των παραγωγών και την υγεία του καταναλωτή. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν υποχρέωση οι δυνάμεις της αγροτιάς, οι εργαζόμενοι, ν' ανοίξουν μέτωπο για να μην περάσουν τα βρώμικα σχέδια της ΕΕ και ντόπιων μεγαλοκεφαλαιούχων. Να απαιτήσουν ουσιαστικούς ελέγχους, στήριξη της ντόπιας παραγωγής και των συνεταιρισμών.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ