Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλοκαίρι και... θέατρο

Το "Αμφι - Θέατρο",παρά τα προβλήματά του, μετά την έξωσή του από το θέατρο της οδού Αδριανού, προετοιμάζει ολοταχώς την καλοκαιρινή του παράσταση με την "Ελένη" του Ευριπίδη. Την πιο "μοντέρνα", αμφίρροπη ανάμεσα στο δραματικό και κωμικό στοιχείο, τραγωδία του "τραγικότερου των τραγικών" και "γεννήτορα" του ρεαλισμού. "Ειρωνικό" αυτό το ευριπίδειο έργο, ανατρέπει το γνωστό μύθο που θέλει την Ελένη να βρίσκεται στην Τροία, "αρπαγμένη" ερωτικά από τον Πάρι. Κατά τον Ευριπίδη, ο Πάρις έφυγε για την Τροία, όχι με την Ελένη, όπως νόμιζε, αλλά με ένα... συννεφένιο ομοίωμά της, αφού κατά τη δική του μυθοπλαστική εκδοχή η πραγματική Ελένη, θεόθεν στάλθηκε στην Αίγυπτο. Επόμενα, κατά τον Ευριπίδη, ο ολέθριος, και για την Τροία και για τους κατακτητές της Ελληνες, Τρωικός Πόλεμος έγινε για μια Ελένη... άπιαστη, για "ένα πουκάμισο αδειανό" που λέει και ο ποιητής, δηλαδή για μια ιδέα φρούδα...

Η "Ελένη", που θα πρωτοπαρουσιαστεί στις 23 και 24/7 στην Επίδαυρο και μετά σε περιοδεία, ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ,μουσική Γιώργου Κουρουπού,μουσική διδασκαλία Νίκου Βασιλείου.Παίζουν: Λήδα Τασοπούλου, Κώστας Αθανασόπουλος, Σπύρος Μαβίδης, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Γιώργος Κροντήρης, Γιώργος Καράσης, Ράσμη Τσόπελα, Μαρία Λιαπίκου, Νιόβη Κωστοπούλου, Ανδρομάχη Γεωργίου, Χριστίνα Αθανασοπούλου, Ρωξάνη Καλτάκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σάννυ Χατζηαργύρη, Στέλλα Δράκου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Ματίνα Καρτσιούνα.

  • Στο "Θέατρο Δάσους" της Θεσσαλονίκης, θα δώσει το ΚΘΒΕ την πρεμιέρα της φετινής φεστιβαλικής του παράστασης. Συγκεκριμένα, στις 9/7 θα παρουσιάσει τις "Φοίνισες" του Ευριπίδη, που θα επαναληφθούν στις 10 και 11/7. Η τραγωδία ανέβηκε σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη,σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Μανωλεδάκη,μουσική Κώστα Βόμβολου,χορογραφία Σοφίας Σπυράτου,φωτισμούς ΓΙώργου Ταρκάση,μουσική διδασκαλία Αίγλης Χαβιαρά - Βάγια.Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Νίκος Βρεττός, Δημήτρης Λιγνάδης, Χάρης Τσινάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Ναζίρης, Δημήτρης Κολοβός, Αλέξανδρος Μούκανος, Κώστας Χαλκιάς, Χρόμης Παυλίδης, Αστέρης Πελτέκης, Ελενα Αντωνοπούλου, Μελίνα Αποστολίδου, Ηλέκτρα Γεννατά,κ.ά. Οι "Φοίνισες" μετά τη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσουν στο αρχαίο θέατρο Φιλίπππων (16/7), στο αρχαίο θέατρο Δίου (31/7). Ακολουθούν παραστάσεις στην Επίδαυρο (20, 21/8) και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
  • Στο θέατρο "Φοίνικας" του Περιστερίου, μια νέα θεατρική ομάδα, η "Στέρνα",ανέβασε (από τις 5/7) το έργο "Πυτίνη".Πρόκειται για μια φανταστική ανάπλαση, μια μερική "αναστήλωση" της τελευταίας κωμωδίας του αρχαίου κωμωδιογράφου Κρατίνου.Η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Σταματόπουλου,τα σκηνικά του Νίκου Καγιά,τα κοστούμια της Κατερίνας Καμπανέλλη,η μουσική του Βαγγέλη Αυγέρη,η χορογραφία της Μαρουσώς Καραλέκα.Παίζουν: Εβίτα Παπασπύρου, Γιάννης Θωμάς, Κώστας Τζουβάρας, Αννα Τσινάρη, Μανωλία Δαρδαβέση, Σοφία Παυλίδου, Μαρία Φραγκουλάκη, Μαρία Κωνσταντάκη, Μαριάννα Κολοβού.
  • Τη "Μαριτάνα" του Γρηγόριου Ξενόπουλου,που παρουσίασε πέρσι στο θέατρο Λυκαβηττού, θα παρουσιάσει και φέτος το καλοκαίρι ο θίασος της Κατερίνας Βασιλάκου.Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στην πατρίδα του Ξενόπουλου, τη Ζάκυνθο, στις 11/7. Ακολουθεί περιοδεία σε Τρίπολη, Κόρινθο, Πάτρα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα το Σεπτέμβρη. Το έργο ανέβηκε σε σκηνοθεσία και τραγούδια Δημήτρη Πετρόπουλου,σκηνικά Ιωσήφ Χατζηπαυλή,επιμέλεια κοστουμιών Δημήτρη Ρουσόπουλου.Παίζουν: Κατερίνα Βασιλάκου, Κλεώ Σκουλούδη, Δημήτρης Πετρόπουλος, Μάνος Πετούσης, Φωτεινή Σαββατιανού.Τραγουδά η Φ. Σαββατιανού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ