Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταρρέει "Σπίτι του Πολιτισμού"

Στο ιδιόκτητο πολιτιστικό κέντρο "Σπίτι του Πολιτισμού" που έχτισε την περίοδο 1983 - 89 ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Πετριτσίου Νομού Σερρών, αναφέρονται με Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ,Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

"Το κτίριο κόστισε 22 εκατ. και επρόκειτο να καλύψει τις πολιτιστικές ανάγκες και δραστηριότητες στην ακριτική αυτή περιοχή. Το 1990 ο Σύλλογος αποφάσισε την άτυπη παραχώρηση στην τότε κοινότητα Νέου Πετριτσίου προκειμένου να αξιοποιηθεί και προς όφελος όλων των πολιτιστικών φορέων του τόπου.Στο σκεπτικό της άτυπης παραχώρησης μεταξύ άλλων αναφερόταν: "ο λόγος της παραχώρησης είναι η καλή λειτουργία του κτιρίου και κυρίως ο εξοπλισμός του και η συντήρησή του. Ενας ακόμη λόγος είναι ότι υπό την αιγίδα του "Πνευματικού Κέντρου" θα συστεγαστούν κι άλλοι σύλλογοι του χωριού ώστε το κτίριο να γίνει μια κυψέλη δραστηριοτήτων"".

"Δυστυχώς για μια δεκαετία το κτίριο δεν εξοπλίστηκε και ποτέ δε λειτούργησε ως "Πνευματικό Κέντρο".Εξαίρεση αποτελούν κάποιες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από τους συλλόγους του χωριού. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για άλλες, εκτός από τον πολιτισμό, δραστηριότητες (π. χ. ξενώνας, αποθηκευτικός χώρος κλπ.)".

"Σήμερα το "Σπίτι του Πολιτισμού" εξαιτίας της αδιαφορίας της διοίκησης του ΝΠΔΔ "Πνευματικό Κέντρο" Νέου Πετριτσίου, που τυχαίνει από το 1990 και έπειτα να είναι η ίδια, κινδυνεύει με κατάρρευση.Το κτίριο ποτέ δε συντηρήθηκε, ανεξάρτητα αν υπήρχαν ή όχι χρήματα στο Ταμείο γι' αυτό το σκοπό".

"Εξαιτίας της άσχημης κατάστασης του κτιρίου καθώς και της απόφασης της Δημοτικής Αρχής Νέου Πετριτσίου, να θέσει τον "Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο" όσο και τους άλλους συλλόγους του χωριού εκτός διοίκησης "Πνευματικού Κέντρου" και να μετατρέψει το "Σπίτι του Πολιτισμού" σε δημαρχείο, ο Σύλλογος - ως νόμιμος ιδιοκτήτης - ανακάλεσε την άτυπη πράξη παραχώρησης του κτιρίου προς ΝΠΔΔ του δήμου, προκειμένου να συντηρήσει και να λειτουργήσει το κτίριο με τις δικές του δυνάμεις".

"Οι δραστηριότητες του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου έχουν μεταφερθεί στο "Σπίτι του Πολιτισμού" και οι πέντε πολιτιστικοί σύλλογοι αποφάσισαν να ενοποιηθούν υπό τη σκέπη του. Συνεπώς η ανάγκη στέγασης των συλλόγων και των δραστηριοτήτων τους, που σήμερα ενοικιάζουν χώρους, προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη".

"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Νέου Πετριτσίου στη συνεδρίασή του της 28/5/99 αποφάσισε τη μετατροπή του πολιτιστικού κέντρου "Σπίτι του Πολιτισμού" σε δημαρχείο χωρίς να ρωτήσει το νόμιμο ιδιοκτήτη. Σημειώνεται ότι το κτίριο έγινε με την οικονομική στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό να στεγάσει πολιτιστικές και όχι διοικητικές ανάγκες όπως αυτές που προέκυψαν από την εφαρμογή του "Καποδίστρια". Εξάλλου για το Δήμο Νέου Πετριτσίου εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέγερση νέου δημοτικού μεγάρου. Συνεπώς για ποιο λόγο να αχρηστευτούν οι χώροι του πολιτιστικού κέντρου, όταν αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει ο δήμος ένα δικό του δημαρχείο;".

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού εάν "υπήρξαν επιχορηγήσεις από το υπουργείο για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Νέου Πετριτσίου από το 1990 και μετά και αν ναι, γιατί δεν αξιοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσματο κτίριο να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση; Θεωρεί σύννομη την απόφαση της δημοτικής αρχής για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της στο "Σπίτι του Πολιτισμού" και την αλλαγή χρήσης του κτιρίου; Προτίθεται να στηρίξει την προσπάθεια του "Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου" καθώς και των τεσσάρων πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Νέου Πετριτσίου προκειμένου να παραμείνει το κτίριο, "Σπίτι Πολιτισμού" και στη συνέχεια αφού συντηρηθεί και εξοπλιστεί να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο για την ευρύτερη ακριτική περιοχή;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ