Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Αποτελεί καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Συνολικά αντίθετο το ΚΚΕ με τους στόχους και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου
  • Β. Παπανδρέου: Εμμεση κριτική προς το ΑΣΕΠ!

Μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές τάχθηκαν χτες υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις και τις μονιμοποιήσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο τομέα, που συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Τη θέσπιση συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς ουσία κατήγγειλε το ΚΚΕ.

Διαπραγματεύσεις... χωρίς περιεχόμενο

Τη συνολική αντίθεση του ΚΚΕ με τους στόχους που εξυπηρετεί η φιλοσοφία του νομοσχεδίου εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,επισημαίνοντας ότι είναι ουσιαστικά ψευδεπίγραφος ο ισχυρισμός της καθιέρωσης ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα.

Ειδικά για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως οι διεθνείς συμβάσεις 151 και 154 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα έχουν κυρωθεί από το 1996, μόλις σήμερα ύστερα από 3 χρόνια έρχεται για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. "Στο νομοσχέδιο όμως αυτό δεν υιοθετείται το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για γνήσιες ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντίθετα - σημείωσε - αποτελεί μια καρικατούρα συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμά της να ρυθμίζει μονομερώς και κυριαρχικά τα βασικά θέματα, όπως είναι το μισθολογικό, το συνταξιοδοτικό, συστάσεις οργανικών θέσεων, τρόπους διορισμού... ". Η Μαρία Μπόσκου πρόσθεσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο "αποκλείει η κυβέρνηση μια σειρά τόσο σοβαρά ζητήματα να αποτελούν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη δικαιολογία ότι αυτό αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πρόφαση, γιατί αν υπήρχε η πολιτική βούληση για γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις στο δημόσιο υπάρχει η δυνατότητα". Η βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας ότι "ακόμα και στα θέματα που αποτελούν το περιεχόμενο των ΣΣΕ, με τον τρόπο που διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου δίνουν την εντύπωση πως μόνο αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης δεν μπορούν να τύχουν". Παράλληλα επισήμανε ότι "αποκλείεται στις χαμηλότερες συνδικαλιστικές βαθμίδες η δυνατότητα διαπραγμάτευσης προς το καλύτερο, θεμάτων για τα οποία η ΑΔΕΔΥ έχει συμφωνήσει".

Οσον αφορά το θέμα των εκκρεμοτήτων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας συμβάσεων αορίστου χρόνου, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως "η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν τη μονιμοποίησή τους και δεν τους δίνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα". Αναφορικά με το θέμα των μετατάξεων η Μαρία Μπόσκου τόνισε ότι "αντίθετους μας βρίσκει η προσπάθεια υποχρεωτικής μετάταξης των περίπου 25.000 υπαλλήλων που επιχειρεί η κυβέρνηση κατά τρόπο αυταρχικό και επιζήμιο για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Που αφαιρεί κατακτημένα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υπαλλήλων".

"Εγγυητής" διαφάνειας...

Από την πλευρά της, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανιστεί ως... εγγυητής της διαφάνειας για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας στην παρέμβασή της ότι δε θα δεχτεί "διορισμούς από το παράθυρο", με εξαίρεση αυτές των 2.5 χιλιάδων επιστημόνων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε μάλιστα ότι δε θα γίνουν αποδεκτές οι βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης από την πλευρά του ΑΣΕΠ όχι όμως σε βάρος της αντικειμενικότητας, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι αν το ΑΣΕΠ δεν επιτύχει να προχωράει στις προσλήψεις με τους κατάλληλους ρυθμούς, δε θα έχει ανταποκριθεί στους στόχους της κυβέρνησης. Παράλληλα σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η λειτουργία του ΑΣΕΠ "υπερ-φορτώθηκε" λόγω σειράς προβλημάτων όπως η "έλλειψη μηχανοργάνωσης" και γι' αυτό το λόγο ήταν απαραίτητες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Εντονότατη κριτική ασκήθηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, από τη σκοπιά της "ανάγκης" μείωσης του δημοσίου τομέα, καθώς και για έλλειψη εκσυγχρονιστικού πνεύματος στο δημόσιο. Παράλληλα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Προκόπης Παυλόπουλος,"ανοίγει πάλι το δρόμο στο κομματικό ρουσφέτι, επιδίδεται σε νομιμοποιήσεις παράνομων διορισμών, με τη νοοτροπία της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και επιβάλλει αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές μετατάξεις". Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει συνταγματικό κενό σχετικά με το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ σημείωσε ότι "αποδυναμώνεται το ΑΣΕΠ". Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής ο εισηγητής του Συνασπισμού Σπύρος Δανέλλης,καθώς και η Βασιλική Αράπη - Καραγιάννη,εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ