Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
"Μαγική" εικόνα

Ενώ η Αγκυρα εξακολουθεί να αμφισβητεί την κυριαρχία σε ελληνικά εδάφη (βραχονησίδες), οι δύο κυβερνήσεις καταφέρνουν να πραγματοποιούν διάλογο σε καλό κλίμα για την... οικολογική συνεργασία!

Ολοκληρώθηκε χτες στην Αγκυρα η πρώτη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων διπλωματών, με την ανταλλαγή προτάσεων για την οργάνωση του διαλόγου σε θέματα εμπορικής συνεργασίας. Ο διάλογος ξεκίνησε μετά από συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, έστω κι αν πριν την έναρξή του η Αγκυρα φρόντισε να υπενθυμίσει τις πάγιες θέσεις της σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σερμέτ Ατάτζανλι χαρακτήρισε τις συνομιλίες θετικές και εποικοδομητικές. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους οι δυο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με τους επικεφαλής τους πρέσβεις Κωνσταντίνο Γερωκοστόπουλο, Αναστάσιο Σκοπελίτη και Μιτχάτ Μπαλκάν, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ.

Ο Τούρκος υπουργός, που συνέβαλε προσωπικά στην εκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ελληνα ομόλογό του τα αποτελέσματα των πρώτων ελληνοτουρκικών επαφών στο Σαράγιεβο, όπου θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Την Πέμπτη ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα συνεχιστεί στην Αθήνα, σε θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, εγκληματικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως "τρομοκρατία".

"Με τη συζήτηση αυτή η Τουρκία θέλει να αναλύσει τα ερωτηματικά που δημιούργησαν ορισμένοι υπερεθνικιστικοί κύκλοι, γύρω από τις σχέσεις της Ελλάδας με το ΡΚΚ", λένε διπλωματικές πηγές και τονίζουν ότι τα ερωτηματικά κυριάρχησαν στην τουρκική κοινή γνώμη, όταν έγινε γνωστό ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρισκόταν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι ο διάλογος, που άρχισε στην Αγκυρα, αντικαθιστά τη ρητορική σύγκρουση και τη συνεχή αντιπαράθεση που κυβερνούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν αδύνατη τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα από μια συζήτηση για τα θέματα "χαμηλής πολιτικής", από τη στιγμή που η Αγκυρα, εμμένει στις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, εκτιμούν, ότι το περισσότερο που μπορεί να "προσφέρει" αυτή η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι τα αναγκαία προσχήματα στην ελληνική κυβέρνηση να άρει το "βέτο" για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ως αποτέλεσμα του "καλού" κλίματος που δημιούργησε η συζήτηση για το εμπόριο, την οικονομική συνεργασία και την... προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ