Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξι αντεργατικοί στόχοι
  • Παρά τους ισχυρισμούς της επιχείρησης, η πορεία της ΑτΕ ήταν πολύ καλή μετά την εφαρμογή του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ", ενώ το ίδιο δεν ισχύει για τους εργαζόμενους
  • Τώρα έρχεται με ένα εξάπτυχο να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τα ήδη "ψαλιδισμένα" εργασιακά δικαιώματα

Βασικός και καθόλου κρυφός σκοπός, μέγιστη επιδίωξη της "Αλουμίνιον της Ελλάδος",θυγατρική της γαλλικής πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ,είναι ο πολλαπλασιασμός των κερδών της, σε τέτοιο βαθμό, που μόνο με την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, μπορεί να το κάνει.

Αυτή η επιδίωξή της αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο του αντεργατικού προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" που εφαρμόζει από το 1997 η "Αλουμίνιον της Ελλάδος".Οπως αναφέρεται, στόχος είναι το όφελος 223,5 MF (1 μέγα φράγκο = 1 εκατομμύριο φράγκα Γαλλικά). Αυτό μεταφράζεται, ως εξής: Το 1995 ήταν το πιο κερδοφόρο έτος για την "ΑτΕ", με 41,2 εκατομμύρια δολάρια (12 δισ. 648 εκατομμύρια δραχμές) καθαρά κέρδη! Το 1999 ο στόχος είναι να αυξηθούν τα κέρδη επιπλέον 11,2 δισεκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή, η μητρική ΠΕΣΙΝΕ περιμένει από τη θυγατρική (Αλουμίνιον της Ελλάδος) να διπλασιάσει, σχεδόν, τα κέρδη της, βάσει του προγράμματος, το οποίο δεν περατώνεται το 1999, όπου οριοθετείται το "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" (λήξη 31/12/99) αλλά και πέραν αυτού.

Ο διπλασιασμός των κερδών θα επιτευχθεί, με βάση τις προβλέψεις και απαιτήσεις της ΠΕΣΙΝΕ, όπως επίσημα έχουν εκφραστεί, από:

- Τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας του προσωπικού (εργασιακή ειρήνη, αποδοχή απαιτήσεων εταιρίας κ. ά.).

- Την υποστήριξη του κοινωνικού προγράμματος (βλέπε αποδοχή των περικοπών κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων).

- Την αλλαγή του τρόπου εργασίας, συνηθειών και νοοτροπίας (δηλαδή εντατικοποίηση, εφαρμογή πολυειδικότητας, εργολαβίες και κόψιμο των "κακών" συνηθειών, όπως είναι οι κινητοποιήσεις ή τα δικαιώματα των εργαζομένων).

- Την οργάνωση και ενθάρρυνση της συμμετοχής του προσωπικού για την εξασφάλιση μιας διαδικασίας "συνεχούς προόδου" πέραν του 1999 (δηλαδή μια συνεχή κατάρτιση όπου ο κάθε εργαζόμενος θα "ρομποτοποιείται" και όπου καλείται θα εργάζεται για το καλό της εταιρίας).

- Την επίτευξη, πολύ γρήγορα, των οριστικών εγκρίσεων για τις κρίσιμες επενδύσεις (με λίγα λόγια οι Γάλλοι εκβιάζουν το κράτος ότι αν δεν τους εκδώσει τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες χωρίς να πληρώσουν δραχμή, ούτε να καταβάλουν κανένα τέλος, τότε δε θα κάνουν επενδύσεις).

- Την αναγκαία οργάνωση για να επιτύχουν σε περιορισμένο χρόνο την πραγματοποίηση πολύ υψηλών επενδύσεων και την επίτευξη του οφέλους που έχει εξαγγελθεί.

Σ' αυτό το εξάπτυχο βασίζεται για το επόμενο διάστημα η πολιτική της ΠΕΣΙΝΕ στη χώρα, με δεδομένο ότι η παραγωγή και η πώληση αλουμίνας και αλουμινίου πάνε καλά, ενώ η προοπτική κρίνεται ακόμα καλύτερη, τώρα που πέρασε και η ασιατική κρίση, και τα κέρδη ακόμα πιο καλά.

"Προκλητικά" αποτελέσματα!

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής από το 1997 του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" ήταν κάτι παραπάνω από ευνοϊκά για την "Αλουμίνιον της Ελλάδος". Χαρακτηριστικό των ευνοϊκών αποτελεσμάτων και της κερδοφορίας της είναι οι ισολογισμοί της, που από το 1996 και μετά παρουσιάζει "άλμα" στα καθαρά κέρδη, σε σχέση με τη "βουτιά" που είχε κάνει το 1996 στα 18,6 εκατομμύρια δολάρια (από 41,2 εκατομμύρια δολάρια το 1995). Τα στοιχεία είναι από τους "κερδοφόρους" δημοσιευμένους ισολογισμούς της εταιρίας.

Ετσι, το 1997 - πρώτη χρόνια εφαρμογής του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" όπου είχε προϋπολογιστεί η μείωση του εργατικού κόστους κατά 38% - τα κέρδη αλματωδώς φτάνουν τα 31,6 εκατομμύρια δολάρια! Το 1998 που είναι ο δεύτερος χρόνος εφαρμογής και μάλιστα με κρίση στη διεθνή αγορά αλουμινίου, τα κέρδη υπερβαίνουν τα 36 εκατομμύρια δολάρια (συγκεκριμένα είναι 36,4 εκατομμύρια δολάρια)! Η ποσοστιαία αύξηση, μεταξύ του 1997 και 1998, αγγίζει το 15%,με μειωμένες τιμές αλουμινίου!

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ