Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ"
Κατηγορητήριο - καταπέλτης

Τον Οκτώβρη η δίκη των στελεχών του "ΕΝ", για το τραγικό ναυάγιο του "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ"

Κατηγορίες - καταπέλτη για την εγκληματική δράση της ιδιωτικής εταιρίας "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ" (ΕΝ) συνέταξε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Περικλής Φράγκος.Μ' αυτές παραπέμπει στο "σκαμνί" του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά τρεις επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρίας ως ενόχους για τον άδικο χαμό των 24 ναυτεργατών που αποτελούσαν το πλήρωμα του σαπιοκάραβου φορτηγού "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ".Το πλοίο, που ταξίδευε με σάπιες λαμαρίνες και ρήγματα, βούλιαξε καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού στις 3 Σεπτέμβρη του 1994, γιατί ο Ελληνικός Νηογνώμονας το είχε χαρακτηρίσει αξιόπλοο!

Κατηγορούμενοι είναι ο γενικός τεχνικός διευθυντής του ΕΝ Διονύσιος Μελισσηνός,ο τότε πρόεδρος της διοίκησης και σημερινό μέλος Τριαντάφυλλος Λυσσιμάχου και ο επιθεωρητής Αλέξανδρος Αγαπάκης.Οι τρεις παραπέμπονται τον ερχόμενο Οκτώβρη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο με τις εξής κατηγορίες: "Ψευδής βεβαίωση κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε ψευδή βεβαίωση. Ψευδορκία μάρτυρος. Ψευδής ανώμοτη κατάθεση κατ' εξακολούθηση. Υπεξαγωγή εγγράφου".

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κείμενο του κατηγορητηρίου, οι Δ. Μελισσηνός και Αλ. Αγαπάκης στις 17 Ιουνίου του 1994 εξέδωσαν για το "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ" μια σειρά πιστοποιητικά αξιοπλοϊας και "εβεβαίωσαν σ' αυτά εν γνώσει τους ψευδώς ότι είχαν γίνει σχετικές επιθεωρήσεις του πλοίου και ότι αυτό πληρούσε τις προϋποθέσεις εκδόσεως των πιστοποιητικών ασφαλείας και αξιοπλοϊας του, με συνέπεια να παρασχεθεί η δυνατότητα ναυλώσεως του εν λόγω πλοίου και γενικά πλεύσεώς του, με αποτέλεσμα την 3η Σεπτεμβρίου 1994 αυτό, λόγω ακριβώς των φθορών, ελαττωμάτων και γενικά της κακής καταστάσεως από απόψεως αντοχής και ασφαλείας, να βυθιστεί ενώ έπλεε έμφορτο στο μέσο περίπου του Ν. Ατλαντικού, παρασύροντας στο βυθό τα 24 μέλη του πληρώματός του"!

Οσον αφορά τον Τρ. Λυσσιμάχου,στο κείμενο αναφέρεται: "Με περισσότερες της μιας πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος προκάλεσε με πρόθεση σ' άλλους την απόφαση να εκτελέσουν τις άδικες πράξεις που διέπραξαν, τελώντας έτσι κατ' εξακολούθηση περισσότερα του ενός ομοειδή εγκλήματα. Ειδικότερα κατά τους προαναφερόμενους χρόνους (σ. σ. 17 και 29 Ιουνίου 1994) με φορτικότητα, πειθώ, παραινέσεις, υποσχέσεις και συμβουλές παρότρυνε τους συγκατηγορούμενούς του... και έπεισε αυτούς να εκδώσουν τα πιο πάνω αναφερόμενα έξι ψευδή κατά περιεχόμενο πιστοποιητικά και να τελέσουν έτσι με πρόθεση το έγκλημα της ψευδούς βεβαιώσεως κατ' εξακολούθηση".

Ακόμα, ο Δ. Μελησσινός κατηγορείται για ψευδορκία και μάλιστα κατ' εξακολούθηση, καθώς εξεταζόμενος ως μάρτυρας για τις συνθήκες του ναυαγίου κατέθεσε μια σειρά ψευδή γεγονότα "ενώ εγνώριζε την αναλήθειά του". Επίσης ο ίδιος κατηγορείται ότι απέκρυψε έγγραφο στο οποίο αναφέρονταν οι παρατηρήσεις που είχε διενεργήσει άλλος επιθεωρητής στο "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ" στις 12 και 13 Ιουνίου του 1994 και δύο μήνες πριν το ναυάγιο και οι οποίες αποδείκνυαν ότι το πλοίο ήταν αναξιόπλοο.

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Ελληνικού Νηογνώμονα επιβεβαιώνουν και τις καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ, η οποία δύο μήνες πριν το ναυάγιο του ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ είχε προειδοποιήσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι το πλοίο αυτό ταξιδεύει με ψευδή πιστοποιητικά. Με χτεσινό της δελτίο Τύπου η ναυτεργατική ένωση απαιτεί από τον υπουργό Στ. Σουμάκη να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενεργήθηκε στον ΕΝ. Επίσης απαιτεί να τεθεί ο ΕΝ υπό κρατικό έλεγχο "όπου απαρέγκλιτα θα τηρείται η εθνική και διεθνής νομοθεσία για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα". Καλεί τέλος όλους τους ναυτεργάτες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τον ουσιαστικό έλεγχο της αξιοπλοϊας, καλύτερες συνθήκες δουλιάς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ