Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αρχισαν τα παζάρια για το Αιγαίο

Ο Αμερικανός διοικητής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ έθεσε στην Αθήνα την πρόταση για διχοτόμηση του Αιγαίου και παραχώρηση του επιχειρησιακού ελέγχου, ακόμα και πάνω από ελληνικά νησιά, στην Τουρκία

Στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ έχει αναθέσει η κυβέρνηση τη διαχείριση των ελληνικών κυριαρχιών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Μετά την αποδοχή της νέας δομής του ΝΑΤΟ και τη δρομολόγηση της λειτουργίας των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, η ίδια χώρα είναι δέσμια των "καλών" υπηρεσιών αυτών, που υποδαυλίζουν και τροφοδοτούν τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα, με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, έχει παραδοθεί στην εξουσία της "νέας τάξης". Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ", με βάση τουρκικό σχέδιο που πλασάρουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, το μισό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων 15 ελληνικών νησιών και πλήθους ελληνικών βραχονησίδων, περιέρχεται όσον αφορά την επιχειρησιακή ευθύνη στην τουρκική αρμοδιότητα. Οπως δείχνουν τα πράγματα, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία των διευθετήσεων που προωθούν οι Αμερικάνοι στο Αιγαίο, πρώτο βήμα της οποίας ήταν η αποδοχή και εφαρμογή από ελληνικής πλευράς της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Μια διαδικασία που σε τελική ανάλυση θα οδηγήσει στη διχοτόμηση του Αιγαίου και στην εδραίωση της αμερικανικής επικυριαρχίας σε αυτό. Το πρώτο χαρτί που έβγαλαν στο τραπέζι είναι αυτό του ελέγχου του εναέριου χώρου του Αιγαίου και της συρρίκνωσης του ελληνικού FIR, της περιοχής δηλαδή όπου η χώρα ασκεί την αρμοδιότητα του ελέγχου των πτήσεων.

Ετσι, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και η κυβέρνηση επιβεβαίωσε διαψεύδοντάς τα, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Μάικλ Σορτ,ο οποίος τη Δευτέρα επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και την Τρίτη συναντήθηκε με τους αρχηγούς του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ, έθεσε κατά τις επαφές που είχε με την ελληνική στρατιωτική ηγεσία, υπό τη μορφή τουρκικής πρότασης για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίο, την αμερικανοΝΑΤΟική φόρμουλα για τη διχοτόμησή του.

Με βάση την πρόταση αυτή το μισό Αιγαίο, μαζί με τα νησιά του ανατολικού αρχιπελάγους, περνάει στην τουρκική αρμοδιότητα, δηλαδή το στρατηγείο της Σμύρνης. Σύμφωνα με την πρόταση, θα έχει την αρμοδιότητα για το συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης (αναγνωρίσεις, αναχαιτίσεις, ασκήσεις) όπως και σε καιρό πολέμου. Βέβαια, η φόρμουλα αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις, που υιοθετούν και πλασάρουν οι Αμερικάνοι και οι άλλοι ΝΑΤΟικοί "σύμμαχοι", με τη διαφορά όμως ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, καθώς έχει αποδεχτεί τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και το μόνο όπλο που της απομένει είναι η... άσκηση "βέτο" στα ΝΑΤΟικά όργανα. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα άλλο παρά το "φύλλο συκής" της κυβέρνησης, με το οποίο υποτίθεται θα υπερασπιστεί ένα κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας αφού προηγουμένως το έχει παραγράψει. Πέρα όμως από αυτό, έχει ξεκινήσει ένας διάλογος για την εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο.

Στο δημοσίευμα αντέδρασε η κυβέρνηση που διά του ΓΓ του υπουργείου ΤύπουΓ. Νικολάου χαρακτήρισε τα αναγραφόμενα ως "ανακριβείς πληροφορίες" και διαβεβαίωσε ότι "οι πάγιες ελληνικές θέσεις, όχι μόνο δεν κινδυνεύουν από τις ρυθμίσεις που συνεπάγεται η νέα δομή του ΝΑΤΟ, αλλά κατοχυρώνονται, ως αποτέλεσμα των υπεύθυνων χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης". Για το θέμα υπήρξε δήλωση και του εκπροσώπου της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλο,ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συγκαταθέσει σε παρόμοιες διευθετήσεις. Ωστόσο, έμμεσα τόσο από τον Γ. Νικολάου, όσο και από πηγές του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΑ επιβεβαιώνεται ότι έχει αρχίσει ένας διάλογος στους κόλπους του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της εφαρμογής της νέας δομής γύρω από το επίμαχο θέμα των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο και απλά διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει αλλάξει ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι στα όρια και τις αρμοδιότητες που ασκεί η Ελλάδα στο FIR Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ