Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρχίζει το "μαγείρεμα" του προϋπολογισμού 2000

Μέσα στις επόμενες βδομάδες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ολοκληρώσει την επεξεργασία των σεναρίων για τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς

Στις αρχές του ερχόμενου Σεπτέμβρη αρχίζουν οι συζητήσεις στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την τελική διαμόρφωση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού του 2000. Στα πλαίσια αυτά οι υφυπουργοί Οικονομικών, ο Γ. Δρυς στο σκέλος των εσόδων και ο Ν. Χριστοδουλάκης στο σκέλος των κρατικών δαπανών, έχουν ζητήσει με υπηρεσιακά σημειώματα από όλες τις Διευθύνσεις να τους αποστείλουν, μέχρι το τέλος Αυγούστου, αναλυτική κατάσταση τόσο για τις εκτιμήσεις που θα διαμορφωθούν κατά τομείς τα έσοδα και οι δαπάνες το 1999, όσο και τις προτάσεις τους για το 2000.

Αρμόδιοι παράγοντες, αναφερόμενοι στην πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αναφέρουν ότι η συνολική εικόνα κάθε άλλο παρά αισιόδοξη - όπως δηλαδή προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση - μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι οι εφεδρείες - επιπλέον πλεονάσματα, που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 1999, ώστε να αντιμετωπίσει το "δύσκολο" 2000 - υπό τις παρούσες συνθήκες, δε φαίνονται πραγματοποιήσιμες, τουλάχιστον στον αναμενόμενο βαθμό. Με τον προϋπολογισμό του 2000, η κυβέρνηση, από τη μία πλευρά θα επιδιώξει να πετύχει το βασικό στόχο του προγράμματος "σύγκλισης" για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ, παράλληλα, ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, θα επιχειρήσει να υφαρπάσει τη λαϊκή ψήφο με τις φορολογικές παροχές - απάτη, που υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει το 2000 και το 2001.

Αναφερόμενοι αναλυτικότερα στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1999, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα: Είναι πράγματι θετική η πορεία είσπραξης των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, οπότε σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε πλεόνασμα εισόδων - πέραν των στόχων - 291 δισ. δραχμών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα αυξημένα αυτά έσοδα οφείλονται στην πολύ μεγάλη ποσοστιαία αύξηση του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων (λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων οι μικρές και πολύ υψηλών κερδών οι μεγάλες) και σε άλλους δευτερεύοντες παράγοντες (αυξημένα έσοδα από τις μεγάλες πωλήσεις αυτοκινήτων, φορολογία των χρηματιστηριακών πράξεων).

Η θετική όμως αυτή πορεία των εσόδων υπονομεύεται, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, από την κακή εικόνα που παρουσιάζει η εξέλιξη των κρατικών δαπανών και πιο ειδικά η πορεία εξέλιξης του δημοσίου χρέους. Από τις αρχές κιόλας του 1999 οι πληρωμές τόκων του δημοσίου χρέους παρουσίασαν πολύ μεγάλες υπερβάσεις σε σχέση με τους τεθέντες στόχους. Το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη, οι πληρωμές τόκων παρουσίασαν αύξηση 21,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1998, έναντι στόχου αύξησης 2,4%, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται τους τελευταίους τρεις μήνες από τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου. Ηδη γίνονται διάφορες εκτιμήσεις για υπερβάσεις δαπανών από τόκους, όπου οι πιο μετριοπαθείς κάνουν λόγο για 100 δισ. και οι πιο απαισιόδοξες για 200 δισ. και πλέον... Ενα σημαντικό δηλαδή μέρος του πλεονάσματος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των υπερβάσεων από τόκους.

Αλλά και οι κρατικές παρεμβάσεις αντιπληθωριστικού χαρακτήρα υπονομεύουν την πορεία των εσόδων. Η πρόσφατη μείωση του ειδικού φόρου στις βενζίνες κατά 5 δραχμές το λίτρο (5,9 δραχμές μαζί με το ΦΠΑ) θα κοστίσει 10,4 δισ. δραχμές το 1999 και 22,4 δισ. δραχμές σε ετήσια βάση. Η αναμενόμενη μείωση από τον ερχόμενο Οκτώβρη του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων 9,5 δισ. δρχ. το μήνα και συνολικά το εξάμηνο Οκτώβρη 1999 - Απρίλη 2000 (όσο δηλαδή διαρκεί η χειμερινή περίοδος) 56 δισ. δρχ. Η αποστολή των ελληνικών κατοχικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο και στο Σεράγεβο εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό με περισσότερα από 20 δισ. δραχμές.

Η γενική εικόνα που προκύπτει από τη μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι ότι ο τελευταίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ