Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
Νέες ρυθμίσεις για την έκδοσή της

Σειρά ρυθμίσεων σε θέματα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών και την αποφόρτιση του όγκου δουλιάς των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές:

Η έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας θα απαιτείται πλέον για τη συνομολόγηση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων ύψους μεγαλύτερου των 2,5 - 3 εκατ. δραχμών, έναντι 1,5 εκατ. δραχμών που ισχύει σήμερα. Για μικρότερα ποσά δανείων δε θα απαιτείται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Καταργείται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας για συμμετοχή νομικών προσώπων (εταιριών) σε διαγωνισμούς του δημοσίου. Η προσκόμιση ενημερότητας θα ζητείται από το νομικό πρόσωπο στο οποίο κατακυρώνεται ο διαγωνισμός.

Αυξάνεται από δύο σε τέσσερις μήνες ο χρόνος ισχύος της φορολογικής ενημερότητας για τις περιπτώσεις είσπραξης χρημάτων από το δημόσιο άνω των 500.000 δραχμών. Για τις συναλλαγές μεταξύ των φυσικών προσώπων η ισχύς της φορολογικής ενημερότητας παραμένει στους δώδεκα μήνες και στους έξι μήνες για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Για τον εκτελωνισμό ή τον επανεκτελωνισμό εμπορευμάτων θα ζητείται προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, όταν η τιμολογιακή αξία των εισαγόμενων είναι μεγαλύτερη του 1,5 εκατ. δραχμών αντί των 400.000 δραχμών που ισχύει σήμερα.

Ο φορολογούμενος θα μπορεί να ζητά την έκδοση φορολογικής ενημερότητας από οποιαδήποτε εφορία και όχι μόνο από την εφορία στην οποία ανήκει, με μόνη υποχρέωση την αναγραφή στη σχετική αίτηση του Αριθμού Φορολογικού του Μητρώου. Ολα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται μέχρι σήμερα (προσκόμιση φορολογικής δήλωσης, περιοδική και εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, οριστική και προσωρινές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών) καταργούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ