Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βάρεσε διάλυση η λιπασματοβιομηχανία

Με το επικείμενο κλείσιμο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ένα ακόμα άλμα προς την υλοποίηση των κοινοτικών οδηγιών

Παρελθόν τείνει να γίνει η Λιπασματοβιομηχανία για τη χώρα μας! Μετά τηνΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαϊδα που έκλεισε, σειρά παίρνουν τα Λιπάσματα Δραπετσώνας!Η θυγατρική εταιρία της Εθνικής Τράπεζας,"Πρότυπος Κτηματική Τουριστική ΑΕ" - στην οποία έχει παραχωρηθεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία των Λιπασμάτων Δραπετσώνας - αποφάσισε να κάνει "έξωση" στην εταιρία "Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ",όπως μετονομάστηκαν τα Λιπάσματα Δραπετσώνας μετά την επινοικίασή τους από τη ΣΥΝΕΛ,(Συνεταιριστική Εταιρία Λιπασμάτων)! Τυπικά, το εργοστάσιο είναι κλειστό από τις 31 Ιούλη,οπότε και έληγε το μισθωτήριο, αν και στην πράξη συνεχίζεται- άγνωστο μέχρι πότε - η λειτουργία του! Η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα για το"φόνο", ενώ οι λίστες της ανεργίας ετοιμάζονται να υποδεχτούν άλλους 400 εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως πιστός εντολοδόχος των Βρυξελλών, υλοποιεί κατά γράμμα το σχέδιο διάλυσης και της Λιπασματοβιομηχανίας της χώρας.

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

O δρόμος για το κλείσιμο του εργοστασίου της Δραπετσώνας και συνολικά για τη δραματική συρρίκνωση της λιπασματοβιομηχανίας στη χώρα μας, άνοιξε με την απελευθέρωση της αγοράς Λιπασμάτων το 1992, προκειμένου να μείνει ελεύθερο το έδαφος στα μονοπώλια. Μετά την απελευθέρωση έπρεπε οι ντόπιες λιπασματοβιομηχανίες να ανταγωνιστούν με "ίσους όρους" τις ξένες. Η Κοινότητα απαγορεύει τις κρατικές επιδοτήσεις προς τις Λιπασματοβιομηχανίες, με το σκεπτικό ότι... οι υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις με τις κρατικές ενισχύσεις παραβιάζουν τους κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού, δεδομένου ότι πωλούν λιπάσματα στους αγρότες σε χαμηλότερη τιμή.

Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για κλείσιμο του εργοστασίου ενίσχυσε και η Δημοτική Αρχή της Δραπετσώνας, που απαιτεί το "λουκέτο" για να προχωρήσει στην "ανάπλαση"... της περιοχής με τη δημιουργία εμποροναυτιλιακού κέντρου!

Τον Απρίλη του 1997 η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να δώσει τις αποζημιώσεις στους 490 εργαζόμενους και να προχωρήσει σε εκκαθάριση του εργοστασίου. Ωστόσο, ήδη έχει συμφωνηθεί η επινοικίαση του εργοστασίου από τη ΣΥΝΕΛ, μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης, των τραπεζών, της δημοτικής αρχής και της ΣΥΝΕΛ.

Η συμφωνία προέβλεπε η νέα εταιρία να λειτουργήσει για δυο χρόνια ως παραγωγική μονάδα και για ένα χρόνο ως συσκευαστήριο και εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης,να πάρει παράταση του χρόνου λειτουργίας. Με βάση λοιπόν τη συμφωνία, τη λειτουργία του εργοστασίου αναλαμβάνει η νέα εταιρία Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ,με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκατομμύρια (80% ΣΥΝΕΛ, 10% Εθνική Τράπεζα, 10% Αγροτική Τράπεζα), ενώ το προσωπικό μειώνεται κατά 100 άτομα περίπου!

Η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκαν τα Λιπάσματα Δραπετσώνας μεταβίβασε την περιουσία τους - οικόπεδα, κτίσματα και μηχανολογικό εξοπλισμό - στη θυγατρική της, "Πρότυπος Κτηματική", η οποία επιπλέον έχει αναλάβει και την ανάπλαση της περιοχής. Την 1η Ιούλη 1997 υπογράφτηκε το σχετικό συμφωνητικό με το οποίο η "Πρότυπος Κτηματική" μίσθωσε τα... οικόπεδά της στην εταιρία"Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ" για να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Σύμφωνα με το συμφωνητικό, στις 31 Ιούλη 1999 η λειτουργία του εργοστασίου έπρεπε να λήξει. Η "Πρότυπος" αρνείται να ανανεώσει τη μίσθωση, με πρόσχημα την πλημμελή συντήρηση του εργοστασίου, που αποτελεί παραβίαση ενός από τους όρους που είχαν τεθεί στη συμφωνία, και κάνει λόγο για παλιές εγκαταστάσεις. Η Νομαρχία του Πειραιά αρνείται να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, ενώ η Δημοτική Αρχή πιέζει με κάθε τρόπο για το κλείσιμό του!

Τα Λιπάσματα Δραπετσώνας σήμερα τυπικά λειτουργούν "παράνομα" και το κλείσιμό τους είναι θέμα ημερών. Η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στα Λιπάσματα από τη μέρα που κοινοποιήθηκε η εξώδικη δήλωση δεν έχει ακόμα αντιδράσει! Μάλιστα στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε, ενώ καταγγέλλει ότι υπήρχε συμφωνία το εργοστάσιο να συνεχίσει να λειτουργεί και πέρα από τοσυμβατικό στάδιο των δυο χρόνων, εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης, από την άλλη μπροστά στη νέα εξέλιξη, πουθενά δε βάζει το ζήτημα αλλά και την ανάγκη της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου, παρά μόνο της "εξασφάλισης" των εργαζομένων.

Σε πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στα Λιπάσματα, συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες,με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ι. Ζαφειρόπουλο,ο τελευταίος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το εργοστάσιο κλείνει από στιγμή σε στιγμή και η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να κάνει τίποτα γι' αυτό! Στο αίτημα για την εξασφάλιση των εργαζομένων δε δόθηκε καμία απάντηση, ενώ δήλωσε "αδυναμία" να παρέμβει στην κατεύθυνση να ανανεωθεί η μίσθωση και να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Στην άποψη που εκφράστηκε από κάποιους συνδικαλιστές ότι η λιπασματοβιομηχανία της χώρας οδεύει στη διάλυση, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην αγροτική και γενικότερα στην οικονομία της χώρας, ενώ θα καταφέρει επίσης γερό πλήγμα στην περιοχή του Πειραιά όπου η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 20%,ο υφυπουργός πάλι δε φάνηκε να "ιδρώνει". Αλλωστε, όπως παλιότερα είχε δηλώσει ο δήμαρχος Δραπετσώνας, ο μόνος σύμμαχος που έχει ο δήμος στο αίτημα για κλείσιμο του εργοστασίου, είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο Κ. Λαλιώτης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ