Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Θ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΕ/ΔΕΗ
Μπορούμε να ανατρέψουμε την προδοσία

- Εγκρίθηκε, τελικά, από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ η συμφωνία του υπουργού Ανάπτυξης, με τους εκπροσώπους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ, για το μέλλον του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ. Τι σημαίνει η συμφωνία αυτή για την ίδια την επιχείρηση;

- Η ανοιχτή και απροκάλυπτη προδοσία της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αποτελεί για την κυβέρνηση το καλύτερο άλλοθι για τη διάλυση της επιχείρησης. Οι "συνδικαλιστές" της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ παραδίδουν, "προδίδουν" σαν σύγχρονοι εφιάλτες το δημόσιο τομέα ενέργειας στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Στρώνουν το χαλί σ' αυτούς που τόσα χρόνια υπονομεύουν, τόσο από μέσα όσο και απ' έξω τη ΔΕΗ στην πορεία ανάπτυξης και εξυγίανσής της. Αυτόν τον κρατικό κολοσσό, που για πέντε δεκαετίες γιγαντώθηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού και των εργαζομένων σ' αυτόν, αφού χρησιμοποιήθηκαν σαν αιμοδότες, καταβάλλοντας στα ταμεία της τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Υποστηρίζουν ότι μετοχοποιώντας, ιδιωτικοποιώντας ουσιαστικά, την επιχείρηση θα μπορεί να παίξει στο πεδίο της "ελεύθερης αγοράς" και τουανταγωνισμού. Αλλωστε, όλα αυτά γίνονται υλοποιώντας οδηγία για την απελευθέρωση και με αυτή τη συμφωνία παραδίδουν καθαρή την επιχείρηση από υποχρεώσεις στο κόμμα του χρηματιστηρίου και στους όποιους επενδυτές.

- Για τους εργαζόμενους τι συνέπειες θα έχει αυτή η συμφωνία για το ασφαλιστικό τους;

- Οι εργαζόμενοι θα νιώσουν αρκετά γρήγορα τις συνέπειες τόσο στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, όσο και στις καινούριες εργασιακές σχέσεις, που θα διαμορφωθούν. Το ταμείο που πάνε να στήσουν θα έχει ουσιαστικά ύψος παροχών μικρότερο απ' αυτές που είχαμε σήμερα. Η προσαρμογή του θα συνδέεται άμεσα με την πορεία του ΙΚΑ. Στα πλαίσια του μικρότερου κόστους θα προσπαθήσουν να επιβάλουν αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και μείωση του εργοδότη, καθώς και μείωση, έως και κατάργηση, των όποιων κοινωνικοασφαλιστικών παροχών είχαμε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια. Η αλλαγή εργοδότη για τους συναδέλφους της ασφάλισης μειώνει σημαντικά το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, στην πορεία του σχεδίου για επιχείρηση 24.000 εργαζομένων από 34.000 που είναι σήμερα. Διαμορφώνονται πλέον καινούριες εργασιακές σχέσεις, καταργώντας διευθύνσεις και τομείς, ανατρέπονται το οχτάωρο και οι αμοιβές, εισάγουν τη μικρή απασχόληση. Η λογική του απασχολήσιμου, χωρίς δικαιώματα και φωνή, αποκαλύπτει τη διάθεση της κυβέρνησης να ξεμπερδέψει με το συνδικαλιστικό κίνημα ακόμα και με αυτές τις συμβιβασμένες και χειραγωγημένες ηγεσίες.

- Τι μπορούν να κάνουν από εδώ και πέρα οι εργαζόμενοι, για να διασφαλίσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα; Μπορεί να ανατραπεί αυτή η συμφωνία;

- Οι εργαζόμενοι, μέσα από μεγάλους αγώνες όλα τα χρόνια κέρδισαν όλα αυτά που έχουν. Πρέπει να απορρίψουν έμπρακτα το σημερινό ρόλο των συνδικάτων, που, από οργανωτή και καθοδηγητή της πάλης τους, οι συμβιβασμένοι το έχουν μετατρέψει σε ρόλο θεσμικού διαχειριστή του κοινωνικού εταίρου, του συνομιλητή στον "κοινωνικό διάλογο", με στόχο την απομαζικοποίηση, τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος είναι το κεντρικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, μέσα από πρωτοβάθμια σωματεία, τοπικές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, συντονιστικά περιοχών. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, ικανού να διεκδικεί. Να συγκρούεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μέσα από τις θέσεις, τους στόχους, την καθημερινή του πρακτική. Εχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτή τη συμφωνία, σταθμίζοντας σωστά τα βήματά μας.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ