Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πληθωρισμός, ΟΝΕ και εκλογές στο επίκεντρο

Αρχισαν οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Αύριο η συνάντηση Σημίτη - Παπαντωνίου

Κύκλο επαφών ξεκίνησε από χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να... "γεφυρώσει" το χάσμα ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται ο πληθωρισμός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη του "εθνικού" στόχου ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, και στη διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα οικονομικά μεγέθη ενόψει της διαμόρφωσης του φορολογικού νομοσχεδίου και της κατάθεσης του προϋπολογισμού, η οποία φέτος αναμένεται να επισπευστεί, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις για τα συγκεκριμένα θέματα θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν μετά τη γνωστοποίηση των επίσημων στοιχείων για την πορεία των τιμών στα καύσιμα και του πληθωρισμού τον Αύγουστο και πάντως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή μετά την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής αναφορά στην πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τις σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζει η διαδικασία περαιτέρω μείωσής του στα επίπεδα που απαιτούν τα κριτήρια "σύγκλισης", τόσο λόγω της συνεχούς αύξησης της τιμής των καυσίμων όσο και λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης στην Ευρώπη, η οποία οδηγεί σε νέα μείωση το μέσο πληθωρισμό των τριών κρατών - μελών της ΕΕ με την καλύτερη επίδοση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τον ερχόμενο Φλεβάρη να έχει μειώσει τον πληθωρισμό στο 2,3% περίπου σε μέσα επίπεδα, από 3,3% που ήταν τον περασμένο Ιούλη, στόχος που καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής εν μέσω των αλυσιδωτών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων. Η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το Σεπτέμβρη, οπότε εξαντλείται η ευνοϊκή επίπτωση στον πληθωρισμό από την περσινή μείωση των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή και του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό περίπου κατά 0,1%. Για τους λόγους αυτούς τις τελευταίες μέρες έχουν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για νέες μειώσεις στους έμμεσους φόρους (Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, ΦΠΑ) στα καύσιμα και σε άλλα είδη και υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή σύσκεψη δεν ελήφθη καμία απόφαση, αφού γνώμονα για το εύρος των μέτρων θα αποτελέσουν τα επίπεδα στα οποία θα κλείσει ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, που εκτιμώνται γύρω στο 2,1%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφάσεις δε θα ληφθούν ούτε κατά την αυριανή συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με τον πρωθυπουργό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και εξετάζονται όλα τα σενάρια μείωσης των έμμεσων φόρων, θα δοθεί προτεραιότητα στο σενάριο μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς επίσης στα ποτά και στα τσιγάρα, καθώς ενδεχόμενη μείωση στον ΦΠΑ των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (πλην ΔΕΗ) συνεπάγονται υψηλό κόστος για τον προϋπολογισμό, ενώ προς το παρόν αποκλείεται η μείωση των φόρων στα αυτοκίνητα καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε αναθέρμανση της ζήτησης. Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, μέτρα που μειώνουν τον πληθωρισμό κατά ένα δέκατο της μονάδας κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 25 δισ. δρχ.

Η παράμετρος των επιπτώσεων των "αντιπληθωριστικών" μέτρων στα δημόσια ταμεία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση "οφείλει" να μειώσει το 2000 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 1,7% του ΑΕΠ (αν όχι σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα) και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσει τρόπους και μεθόδους ώστε να μην απογοητεύσει στο έπακρο όσους τρέφουν προσδοκίες για λήψη "φιλολαϊκών" μέτρων μέσω του προωθούμενου φορολογικού νομοσχεδίου. Με τα περιθώρια που της αφήνουν τα μέτρα "αντιπληθωριστικής" πολιτικής, η κυβέρνηση μάλλον θα περιοριστεί σε "ψίχουλα", του επιπέδου της αύξησης του αφορολόγητου στα 2 εκατ. δρχ. για μισθωτούς και συνταξιούχους και στο 1,7 εκατ. δρχ. για τους υπόλοιπους φορολογούμενους και της αύξησης της έκπτωσης δαπανών για παιδιά κατά 10.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ