Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο εραστής της θάλασσας

Μια μουσική θεατρική παράσταση με τίτλο "Νίκος Καββαδίας - Ο εραστής της θάλασσας",παρουσιάζει το Θέατρο Καισαριανής,σήμερα, στο θέατρο "Αννα Συνοδινού", στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ "Στη σκιά των Βράχων" του Δήμου Βύρωνα. Πρόκειται για μια παράσταση που βασίζεται όχι μόνο στην ποίηση του Καββαδία, αλλά και σε κείμενά του - θεατροποιημένα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθώς επίσης και στη βιογραφία του. Ο θεατής θα νιώσει το χιούμορ και την ευαισθησία του μεγάλου μας ποιητή, μέσα από μια σειρά από ιστορίες, εκτεταμένες ή σύντομες, κωμικές ή δραματικές, πάντα όμως συναρπαστικές. Απόλυτα βιωματικός στην ποίησή του, ο Νίκος Καββαδίας μιλάει πάντα για τα καράβια που έζησε, τους ναυτικούς που γνώρισε, τους έρωτες, τους καβγάδες και τους θανάτους στα λιμάνια, με τη γλώσσα των καραβιών, αλλά και κάποιους ιδιωματισμούς της Κεφαλονιάς, να μπλέκονται στα γνήσια λαϊκά ελληνικά του. Ο έρωτάς του για τα ταξίδια και τη θάλασσα, πάθος τρομερό, σχέση αγάπης και μίσους, ο ίδιος έρωτας που τον οδήγησε να μπαρκάρει μικρός, μόλις 19 ετών, αφήνοντας τη σίγουρη δουλιά του ναυτικού γραφείου, είναι ορατός σε κάθε στίχο του και τόσο δυνατός που διαπερνά τον αναγνώστη, τον κάνει να ξεχάσει τους ναυτικούς όρους και να συνεπαρθεί απόλυτα από την αλήθεια του λόγου του ποιητή.

Ο Νίκος Καββαδίας άφησε μόλις τρεις ποιητικές συλλογές ("Μαραμπού" 1933, "Πούσι" 1947, "Τραβέρσο" 1975), ένα μυθιστόρημα ("Βάρδια" 1954) και τρία μικρά πεζά ("Λι", "Στο άλογό μου", "Του πολέμου"). Το σύνολο του έργου του Νίκου Καββαδία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα.Ταπεινά παρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα και η ταπεινότητά του αυτή μαζί με τη μελοποίηση πολλών ποιημάτων του, τον έφερε κοντά στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, κάνοντάς τον έναν από τους πιο δημοφιλής μας ποιητές, δυστυχώς μετά τον θάνατό του. Το πεζό "Λι", μάλιστα, έγινε κινηματογραφική ταινία το 1995 με τίτλο "Between the Devil and the Deep Blue Sea" σε σκηνοθεσία Μάριο Χάνσελ.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Βασίλη Λαζαρίδη,τα σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου,η χορογραφία της Νανάς Κανδύλη και η θεατροποίηση των κειμένων των Θάνου Κανούση και Τάκη Χρυσούλη.Παίζουν: Χάρης Αρώνης, Νίκος Γριζάνης, Βαγγέλης Δρούγκας, Θάνος Κανούσης, Αλίκη Κατσαβού, Σπύρος Κωνσταντινίδης, Μελίνα Παπανέστωρος, Τάκης Χρυσούλης.Συμμετέχει ζωντανή εξαμελής ορχήστρα και ο Γιάννης Κούτρας,που θα ερμηνεύσει τραγούδια σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και Γιάννη Σπανού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ