Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

"Βάζει το νερό στο αυλάκι" της κερδοσκοπίας και του χρηματιστηριακού τζόγου η κυβέρνηση. Στην περίπτωση μάλιστα της ΕΥΔΑΠ, η λαϊκή αυτή έκφραση, δεν έχει μόνο μεταφορική έννοια, όπως στις περιπτώσεις ξεπουλήματος της υπόλοιπης δημόσιας περιουσίας, αλλά αποδίδει και στην κυριολεξία τα κυβερνητικά σχέδια. Με το σχέδιο νόμου για την ΕΥΔΑΠ, που έχουν στα σκαριά οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, το νερό, πράγματι "μπαίνει στο αυλάκι" των κερδοσκόπων και του Χρηματιστηρίου.

Το σχέδιο νόμου αλλάζει το υφιστάμενο σύστημα εμπορικής εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων και απομονώνει την ΕΥΔΑΠ από το εμπορικό της κομμάτι. Η εμπορική εκμετάλλευση του νερού, μέσα από την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας που θα μπει στο Χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες, θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών.

Ο διαχωρισμός της υποδομής από την εμπορική εκμετάλλευση, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, δεν είναι τυχαίος. Υπαγορεύεται, όπως και στις περιπτώσεις των άλλων ΔΕΚΟ, από τις οδηγίες της ΕΕ, προκειμένου το χρηματιστηριακό κεφάλαιο αλλά και οι πολυεθνικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα να μπορούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους με εξασφαλισμένη την προοπτική της κερδοφορίας τους, χωρίς τα βάρη που συνεπάγονται οι επενδύσεις στις υποδομές ή το κόστος συντήρησης των υπαρχόντων, που οι τελευταίοι δεν είναι διατεθειμένοι ν' αναλάβουν. Δηλαδή η μητρική ΕΥΔΑΠ, δημόσιο - καταναλωτές, "θα τραβάει το κάρο" και οι επιτήδειοι θα κερδοσκοπούν..!

Μάλιστα σε σχετική μελέτη της ΕΤΕΒΑ (Ιούνιος 1998), η οποία συντάχθηκε αποκλειστικά με σκοπό τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ, προτεινόταν η ίδρυση θυγατρικής εταιρίας, που θ' αναλάμβανε την εμπορική εκμετάλλευσή της προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ως η μόνη ρεαλιστική. Εκεί ανοιχτά ομολογείται ότι: "Στόχος της προτεινόμενης λύσης είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης και αποδοτικής επιχείρησης, η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να αποτελέσει έτσι αντικείμενο επιτυχούς μετοχοποίησης...". Το νεράκι του Θεού λοιπόν, γίνεται "αντικείμενο επιτυχούς μετοχοποίησης..!". Είναι καθαρό, ότι "βιώσιμη και αποδοτική" η επιχείρηση αυτή θα είναι μόνο για τους τζογαδόρους της Σοφοκλέους, αφού σε άλλο σημείο τονίζεται πως η εταιρία "θα πρέπει να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα είναι απαλλαγμένη από τα βάρη και τις δυσλειτουργίες της μητρικής ΕΥΔΑΠ... ".

Τα "καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια" θα σηματοδοτήσουν και νέες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού και αποχέτευσης, κάτι που στη μελέτη ευθέως διατυπώνεται. Οσο για την απαλλαγή της θυγατρικής από τα "βάρη", εκτός των άλλων, παραπέμπει ευθέως στα 334 δισεκατομμύρια δραχμές που είναι αναγκαίο να επενδυθούν για "την αναβάθμιση της σημερινής υποδομής, σε πάγιες εγκαταστάσεις και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης - αποχέτευσης και μετά το 2007". Αυτά τα "βάρη", και ιδιαίτερα τα κεφάλαια που απαιτούνται για αντιπλημμυρικά έργα ή έργα αντιρρύπανσης, θα παραμείνουν στην πλάτη του δημοσίου και κατ' επέκταση των καταναλωτών και του φορολογούμενου πολίτη.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να ισχυριστεί, ότι το νερό και οι ταμιευτήρες και γενικότερα η υποδομή παραμένουν στην κυριότητα του δημοσίου. Θα πρόκειται όμως για μια "κυριότητα" εικονική, που δε θα επιτρέπει στην ΕΥΔΑΠ να ασκήσει καμιά κοινωνική πολιτική, ακόμα και αν θα το ήθελε. θα χρεώνεται, όμως, το κόστος συντήρησης και αναγκαίων επεκτάσεων και μέσω αυτής θα το χρεώνονται οι φορολογούμενοι καταναλωτές.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΤΕΒΑ, "η θυγατρική θα αγοράζει διυλισμένο νερό από τη μητρική, σε προκαθορισμένη τιμή... και θα το μεταπωλεί στους τελικούς καταναλωτές - πελάτες της". Μια τιμή που βεβαίως θα υπολείπεται του πραγματικού κόστους, που θα χρεώνεται στη μητρική εταιρία και η οποία μέσω ποινικών ρητρών, θα υποχρεούται να διοχετεύει το νερό στο δίκτυο που θα είναι στην κατοχή και εκμετάλλευση της ιδιωτικής θυγατρικής εταιρίας. Ετσι οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά ή οι δήμοι, θα έχουν απέναντί τους μια καθαρά κερδοσκοπική εταιρία. Οι νερουλάδες του 21ου αιώνα, ελέω ΠΑΣΟΚικού εκσυγχρονισμού και "ελεύθερης αγοράς", θα πουλάνε αέρα κοπανιστό και μάλιστα σε αλμυρή τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη της ΕΤΕΒΑ προτείνει ότι τη διοίκηση της θυγατρικής, θα μπορεί να την αναλάβει κάποιος άλλος ιδιωτικός φορέας, που ενδεχομένως να έχει συμμετοχή στο κεφάλαιο της εταιρίας. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της επιδίωξης το νερό μαζί και η αποχέτευση για 5 περίπου εκατομμύρια καταναλωτές - τη μισή Ελλάδα - να ξεφύγει τελείως από οποιονδήποτε κοινωνικό έλεγχο και να γίνει αντικείμενο άγριας εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η επισήμανση έτσι της Ομοσπονδίας του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ ότι η "η πολιτική της κυβέρνησης δεν αποβλέπει πουθενά αλλού, παρά μόνο στην ενίσχυση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου", πατάει στα πραγματικά δεδομένα. Και στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ επιβεβαιώνεται ό,τι και στις υπόλοιπες περιπτώσεις των άλλων ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΚΑΕ, Διώρυγα Κορίνθου κλπ. Πως το ξεπούλημά τους δεν εξυπηρετεί καμιά αντικειμενική ανάγκη αυτών των επιχειρήσεων, ούτε την οικονομική τους εξυγίανση, ούτε την οργανωτική τους ανασυγκρότηση, ούτε τη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα.

Αλλωστε και οι ίδιοι οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων όλο και πιο σπάνια τα επικαλούνται. Το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι η απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει πιστά τον φετφά των πολυεθνικών και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, και ν' αποσύρει τον δημόσιο τομέα οικειοθελώς από κάθε παραγωγική και κοινωφελή δραστηριότητα, προκειμένου το κεφάλαιο να βρει προσοδοφόρο έδαφος για νέα κέρδη.

Ομως, η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Και αυτό γιατί, κανένας δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να κερδοσκοπεί με την "πηγή της ζωής". Καμιά κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να βάλει, ακόμη και το νερό στον δείκτη του χρηματιστηρίου και να το μετατρέψει σε αντικείμενο αχρείας εκμετάλλευσης. Οι κάτοικοι του Λεκανοπέδιου, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να επιτρέψουν να λειτουργήσει και εδώ ο "μύλος της ιδιωτικοποίησης". Οι σταυροφόροι των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να λάβουν μια καθαρή απάντηση. Ο κοινός αγώνας και η λαϊκή αντίδραση μπορούν και πρέπει, να αποτρέψουν το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και να κάνουν την κυβέρνηση... "να χάσει τα νερά της".

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κανένας δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να κερδοσκοπεί με την "πηγή της ζωής". Καμιά κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να βάλει, ακόμη και το νερό, στον κερδοσκοπικό δείκτη του Χρηματιστηρίου και να το μετατρέψει σε αντικείμενο αχρείας εκμετάλλευσης. Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να επιτρέψουν να λειτουργήσει και εδώ ο "μύλος της ιδιωτικοποίησης"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ