Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εφτά ψέματα σε μια ανακοίνωση!

Αποκάλυψη - σοκ απ' όλες τις πτέρυγες της ΓΣΕΕ! Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατέφυγε σε μια άθλια λαθροχειρία προκειμένου να εμφανίσει εφτά σημεία συμφωνίας με τη Συνομοσπονδία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της περασμένης Τετάρτης! Στόχος, η δημιουργία τεχνητού κλίματος συναίνεσης!

Μια λαθροχειρία του χειρίστου είδους, που φέρει το Γραφείο Τύπου του ίδιου του πρωθυπουργού να ψευδολογεί ασύστολα σε γραπτή ανακοίνωση, προκειμένου να εμφανίσει μια πλαστή εικόνα συναίνεσης στη βαθιά αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αποκαλύφθηκε χτες από την ίδια τη ΓΣΕΕ και μάλιστα από όλες τις πλευρές που εκφράζονται στη Συνομοσπονδία.

Η απίθανη λαθροχειρία είναι η εξής: Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με ημερομηνία 25 Αυγούστου, σχετικά με τη συνάντηση που είχε εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στη συνάντηση αυτή υπήρξε συμφωνία Σημίτη - ΓΣΕΕ σε επτά σημεία,τα οποία μάλιστα αναφέρονται... ένα προς ένα.

Σε χτεσινή κοινή τους δήλωση ο Γ. Μανώλης,γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ, οΓ. Μαυρίκος,μέλος της ΕΕ και ο Αλ. Καλύβης,αναπλ. γεν. γραμματέας, τονίζουν κατηγορηματικά ότι καμιά συμφωνία με τον πρωθυπουργό δεν υπήρξε και καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η δημιουργία τεχνητού κλίματος συμφωνίας και συναίνεσης.Αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος είναι και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι "η έκδοση ανακοίνωσης από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η οποία εμφανίζει συμφωνία 7 σημείων της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό, δεν αντανακλά την πραγματικότητα".

Τα επτά σημεία της ανύπαρκτης... συμφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αφορούσαν:

"Πρώτον: Στην προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων που θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνάμεων.

Δεύτερον: Στην ενίσχυση του τομέα της απασχόλησης και των ανέργων από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Τρίτον: Στην αναμόρφωση του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των κοινωνικών εταίρων.

Τέταρτον: Στην ουσιαστική συμβολή των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες υλοποίησης του ελληνικού σχεδίου δράσης για την απασχόληση.

Πέμπτον: Στα θέματα του χρόνου εργασίας και ιδιαίτερα στο 35ωρο, το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα συμπεράσματα της συζήτησης αυτής, καθώς και οι διεθνείς εμπειρίες, θα διαμορφώσουν τις τελικές κατευθύνσεις.

Εκτον: Στην αναγκαιότητα των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου η Ελλάδα να πλησιάσει τα επίπεδα κοινωνικής ανάπτυξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εβδομον: Στη σημασία της νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την απασχόληση του συνόλου των εργαζομένων".

"Συμφωνία", η συνολική διαφωνία!

"Δυστυχώς για τον κύριο πρωθυπουργό, είμαστε παρόντες και εμείς", σημειώνουν στην κοινή τους δήλωση τα τρία συνδικαλιστικά στελέχη και επισημαίνουν: "Θέλουμε λοιπόν να υπογραμμίσουμε ότι συμφωνία με τον πρωθυπουργό δεν υπήρξε.Αντίθετα διαπιστώθηκαν πολύ σοβαρές διαφορές σε ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, ενώ ευκρινώς διατυπώθηκε η συνολική διαφωνία στην κυβερνητική πολιτική που έχει υποβαθμίσει δραστικά τη θέση των εργαζομένων.

Η τακτική λοιπόν να δημιουργείται τεχνητό κλίμα συμφωνίας και συναίνεσης: Διαστρεβλώνει και παραμορφώνει την αλήθεια. Καθιστά αφερέγγυο συνομιλητή τον πρωθυπουργό. Υπονομεύει το διάλογο και την αξία τέτοιων συναντήσεων.

Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μια πολιτική που καρατομεί τα εργατικά δικαιώματα, ενώ παρέχει ουσιαστικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πολιτικές από όπου και αν εφαρμόζονται. Επιμέρους μικροαλλαγές για τα "μάτια του κόσμου" δεν πρόκειται να υποστείλουν την αγωνιστική διεκδικητική δράση του εργατικού κινήματος, ούτε να εγκλωβίσουν τμήματα των εργαζομένων σε προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Αν δεν το κατανοήσει αυτό η κυβέρνηση, ας προετοιμαστεί για "θερμό" φθινόπωρο και χειμώνα. Η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος θα είναι και άμεση και θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Από την πλευρά μας θα τεθεί το ζήτημα σχετικά με τη στάση αυτή του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, την Τρίτη 31/8/'99".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, αναγνωρίζει, μεν ότι τα περί συμφωνίας "δεν αντανακλούν την πραγματικότητα", αλλά σπεύδει να καλλιεργήσει ταυτόχρονα κλίμα αναμονής και αδράνειας, σημειώνοντας ότι "αν πραγματικά υπάρχουν ουσιαστικές προσεγγίσεις και συμφωνίες θα κριθεί από τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και θα αποτυπωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό". Και αφού προς το παρόν... αναμένει "εις θέσιν ανάπαυσης", δεν παραλείπει να προσθέσει ότι "σε κάθε άλλη περίπτωση, όχι μόνο δε θα υπάρξουν συμφωνίες, αλλά το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσει αγωνιστικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ