Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο μοναχικός σαμουράι

Μια γνωστή αστυνομική περιπέτεια γαλλοϊταλικής συμπαραγωγής του 1990 θα μας κρατήσει απόψε συντροφιά στην ΕΤ-3 στις 21.00. Πρόκειται για τη δημιουργία του Λικ Μπεσόν "Νικίτα",που αφηγείται την εξής ιστορία: Τέσσερις περιθωριακοί εισβάλλουν σ' ένα φαρμακείο με σκοπό να το ληστέψουν. Τα σχέδιά τους όμως ανατρέπονται καθώς ο φαρμακοποιός οπλοφορεί, ενώ η Αστυνομία καταφθάνει σχεδόν αμέσως. Ακολουθεί μια αιματηρή συμπλοκή, με πολλά θύματα. Η μοναδική που καταφέρνει να επιζήσει είναι μια 20χρονη νέα, η οποία και συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο των τριών αστυνομικών. Επειτα από τρία χρόνια, και ενώ εκτίει την ποινή της, ανήμερα των γενεθλίων της, παίρνει μια παράξενη πρόσκληση. Οι πράκτορες μιας μυστικής υπηρεσίας την καλούν σε δείπνο όπου της προτείνουν να την εκπαιδεύσουν ώστε να διαπράττει φόνους για λογαριασμό του κράτους. Η ηρωίδα δέχεται και σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι αντάλλαξε μια χαμένη ζωή με μια άλλη που πρόκειται να χάσει. Ο σκηνοθέτης καταγράφει το αδιέξοδο της νεολαίας με τη βιαιότητα ενός κινηματογραφικού κόμικς. Η Αν Παριγιό βραβεύτηκε για το ρόλο της αυτό με βραβείο "Σεζάρ" καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.

Από την ΕΤ-1 στις 23.00 "Θανάσιμη παγίδα",του Σίντνεϊ Λιούμετ.

Ο συγγραφέας Σίντνεϊ Μπριλ διαπιστώνει την αποτυχία ακόμη ενός θεατρικού του έργου με αστυνομική υπόθεση. Καθώς μιλά με τη γυναίκα του, που τον γεμίζει με άγχος, του έρχεται στο νου μια σατανική ιδέα. Ενας πρώην μαθητής του, του εμπιστεύτηκε το χειρόγραφό του για να του πει τη γνώμη του. Ο "δάσκαλος" το βρήκε έξοχο, σχεδόν αριστουργηματικό και αποφασίζει να δολοφονήσει με την πρώτη ευκαιρία το μαθητή του για να οικειοποιηθεί το θεατρικό του έργο. Με τον Μάικλ Κέιν.

Από το SEVEN στις 21.00 "Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο",του Ζαν Πιερ Μελβίλ. Πρόκειται για την καλύτερη ερμηνεία του Αλέν Ντελόν, ο οποίος υποδύεται έναν επαγγελματία δολοφόνο, που είναι τυλιγμένος μέσα στην ερημιά. Το παγωμένο και άδειο βλέμμα του πρωταγωνιστή εναρμονίζεται εντελώς με το ρόλο και μας παρουσιάζει έναν πραγματικό "σαμουράι" δυτικού τύπου. Εναν άνδρα που εκτελεί το... καθήκον του, χωρίς κανένα συναίσθημα, δισταγμό ή ένοχή. Το αδυσώπητο παιχνίδι της μοίρας, τα άτομα που δεν αγαπούν και δεν αγαπιούνται, η απέραντη μοναξιά, η λιτότητα της σκηνοθεσίας και η εκπληκτική ερμηνεία του πρωταγωνιστή κάνουν την ταινία ξεχωριστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ