Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Επέμβαση" στο Ναό της Αθηνάς Νίκης

Τα μάρμαρα σε πολλά σημεία έχουν διαρραγεί, οι σιδερένιοι σύνδεσμοι των προηγούμενων αναστηλώσεων έχουν οξειδωθεί και στην επιφάνεια του μαρμάρου παρατηρείται το φαινόμενο της γυψοποίησης. Τα παραπάνω αφορούν στο μικρό κομψοτέχνημα της Ακρόπολης, το ναό της Αθηνάς Νίκης,από τον οποίο πέρσι αφαιρέθηκε η ζωφόρος και εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ωστόσο, η μελέτη συνολικής αποκατάστασης του μνημείου, που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δημοσθένης Ζιρώ,συντάχθηκε το 1993 και έμενε επί έξι χρόνια στα συρτάρια. Μόλις, χτες, η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) αποφάσισε η μελέτη να προωθηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,προκειμένου να αρχίσει και η εφαρμογή της, καθώς η επέμβαση στο μνημείο έχει πλέον επείγοντα χαρακτήρα. Εξ άλλου, πρόκειται για έργο που θα χρειαστεί πολλά περιθώρια χρόνου, εξ αιτίας του μεγέθους των επεμβάσεων, αφού η μελέτη προβλέπει τη διάλυση και την επανασυναρμολόγηση του ναού.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Β ΚΠΣ,από το οποίο θα απορροφήσει 60 εκ. Η ολοκλήρωση, όμως, των εργασιών που αφορούν στην αναστήλωση, αλλά και στον καθαρισμό των μαρμάρων, απαιτεί πιο γενναία χρηματοδότηση, που αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. Ετσι το έργο θα προταθεί και στο Γ ΚΠΣ,με την ελπίδα να ενταχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ