Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το κόστος εργασίας και η ανεργία

Η κυρίαρχη αντίληψη που καλλιεργείται συστηματικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, είναι ότι το κόστος εργασίας είναι και ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την αγορά της εργασίας. Με βάση αυτή την αντίληψη επαναλαμβάνεται, με μονότονη συχνότητα, από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες στη χώρα μας το επιχείρημα ότι για να μειωθεί η ανεργία, πρέπει να γίνουμε "ανταγωνιστικοί". Με τον όρο αυτό εννοούν ότι πρέπει να μειωθεί κι άλλο το κόστος εργασίας για να γίνουν δήθεν ποιο ανταγωνίσιμα τα ελληνικά προϊόντα, ώστε να αυξάνεται η παραγωγή και να δημιουργούνται έτσι νέες θέσεις εργασίας.

Είναι φανερό ότι όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο αγνοούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Οτι, δηλαδή, κάθε φορά που μειώνεται το κόστος εργασίας, εκείνο που αυξάνει είναι απλώς η κερδοφορία των επιχειρήσεων, χωρίς αυτό να οδηγεί σε παραγωγικές επενδύσεις και μείωση της ανεργίας.

***

Αυτό δεν είναι ένα εφεύρημα των κομμουνιστών, όπως πολλές φορές ισχυρίζονται οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι του κατεστημένου. Η ορθότητά του αποδείχνεται από πολλές σχετικές μελέτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύονται στο "European Economy" και που παραθέτει η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με τίτλο "Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση", "το πραγματικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις 15 χώρες της ΕΕ, παρουσίασε αύξηση μέχρι το 1973, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σχεδόν συνεχή πτωτική πορεία... πλην όμως το ποσοστό ανεργίας αντί να μειωθεί, όπως προέβλεπε η θεωρία του οικονομικού ρεύματος, αυξήθηκε".

Η μελέτη του ΙΝΕ, σημειώνει ακόμα: "Κατά μία άλλη άποψη (...), το ποσοστό ανεργίας εξαρτάται από την επενδυτική συμπεριφορά. Τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι τεκμηριώνουν αυτήν την ερμηνεία για τις αιτίες της ανεργίας... Σημαντική συσχέτιση παρουσιάζουν οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου (ως ποσοστό του ΑΕΠ) με το ποσοστό ανεργίας, όχι μόνο στην ΕΕ ως σύνολο, αλλά και στην Ελλάδα". Και καταλήγει η μελέτη: "Η άνοδος του ποσοστού ανεργίας τόσο στην ΕΕ συνολικά, όσο και στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποδοθεί στη μακροχρόνια πτωτική τάση των επενδύσεων ως ποσοστού του ΑΕΠ".

***

Με βάση και αυτά, οι συνεχείς θριαμβολογίες του πρωθυπουργού και των υπουργών του για τις εκπληκτικές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου, μόνο ως χοντροκομμένη κοροϊδία του ελληνικού λαού μπορούν να εκληφθούν. Γιατί όσο κυριαρχεί στην οικονομική ζωή το Χρηματιστήριο και ο τζόγος, τόσο λιγότερες παραγωγικές επενδύσεις γίνονται, άρα έχουμε συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Στρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ