Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία ο προϋπολογισμός του 2000

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2000, τα βασικά μεγέθη του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάθεσή του στη Βουλή μέσα στον Οκτώβρη.

Με αντικείμενο τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Στουρνάρα και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα τελευταία σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού του 2000 κατά 5,7% - 6%, πράγμα που σημαίνει αύξηση των εσόδων της τάξης των 550 - 600 δισ. δρχ. σε σχέση με φέτος. Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν από την πρόσθετη επιβάρυνση διαφόρων κατηγοριών φορολογούμενων, όπως θα είναι, για παράδειγμα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η κυβέρνηση προτίθεται να αντικαταστήσει το σύστημα "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησής τους, που έχει εξαγγείλει ότι θα καταργήσει, με ένα αντίστοιχο σύστημα, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία και υπέρμετρη ως εκ τούτου επιβάρυνση στους φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας.

Το κόστος των πρόσφατων μέτρων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την άμεση και έμμεση φορολογία, προσδιορίστηκε γύρω στο 0,55%, που μεταφράζεται σε ποσό της τάξης των 220 δισ. δρχ. περίπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και για το 2000 εισοδηματική πολιτική φτώχειας για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφού θα κινείται γύρω στο 2% σε ονομαστικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογα επίπεδα θα κινηθούν και οι αυξήσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, "μπούσουλα" για τους οποίους αποτελεί πάντα η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης προσδιορίστηκε επίσης ως στόχος για το 2000 η μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,2 - 1,3% του ΑΕΠ έναντι 1,6% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος.

Τέλος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2000 προβλέπεται να φτάσει τα 2,3 τρισ. δρχ. περίπου έναντι 2,2 τρισ. δρχ. που προβλέπεται για φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ