Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλούν την ΕΥΔΑΠ εν μέσω ερειπίων...

Η κυβέρνηση δε δίστασε να εκμεταλλευτεί την αναμπουμπούλα του καταστροφικού σεισμού για να προωθήσει στη "ζούλα" την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Υδρευσης - Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ). Ετσι, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει στραμμένη την προσοχή της στις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ο σεισμός της περασμένης Τρίτης, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έγινε με βάση το σκεπτικό ότι τώρα θα υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού του Λεκανοπεδίου, ενώ εκτιμήθηκε ότι με την κίνηση αυτή θα διατηρηθεί το ευνοϊκό κλίμα ανάμεσα στους τζογαδόρους του Χρηματιστηρίου!

Οπως είναι γνωστό, με το νομοσχέδιο αυτό - που έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση των εργαζομένων της Επιχείρησης - παρέχεται η δυνατότητα διάθεσης του 49% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση από τα τρία σενάρια για το ξεπούλημα της Επιχείρησης επέλεξε εκείνο, που θεωρεί ότι θα έχει το μεγαλύτερο όφελος για τους ιδιώτες. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επέλεξε το σενάριο που περιορίζει το ρόλο της ΕΥΔΑΠ στον εμπορικό τομέα,δηλαδή στον τομέα της εκμετάλλευσης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και των εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν στο Λεκανοπέδιο και αυτήν την εταιρία εισάγει στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα, δημιουργεί μια νέα εταιρία που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο και η οποία θα έχει στην κατοχή της όλα τα πάγια στρατηγικής σημασίας της επιχείρησης (Μόρνος, Υλίκη, Μαραθώνας, έργο Ευήνου, διυλιστήρια κλπ.), καθώς και την ευθύνη για την έρευνα, τη συλλογή του νερού, αλλά και για τη μελέτη και κατασκευή των έργων που θα χρειαστούν για την ύδρευση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου ή όπου αλλού χρειαστεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της η μετοχοποιημένη πλέον ΕΥΔΑΠ. Δηλαδή, η κυβέρνηση μετατρέπει την ΕΥΔΑΠ σε μια εταιρία - κηφήνα με μετόχους ιδιώτες, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να εκμεταλλεύεται το νερό που θα της διαθέτει η κρατική εταιρία, η οποία μάλιστα θα κάνει και τις αναγκαίες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, που πληρώνουμε από τη φορολογία μας όλοι!

Τα κέρδη μάλιστα για τους ιδιώτες επενδυτές - κηφήνες θα είναι απολύτως εγγυημένα, αφού τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα αναπροσαρμόζονται κάθε πέντε χρόνια από το δημόσιο, ανάλογα δηλαδή με αυτό που γίνεται και με τα τιμολόγια του ΟΤΕ από τότε που μπήκε στο Χρηματιστήριο και τα τηλεφωνικά τέλη έγιναν απλησίαστα.Προκειμένου λοιπόν να κερδοσκοπήσουν κάποιοι τζογαδόροι του Χρηματιστηρίου, οι Αθηναίοι θα πουν το νερό, νεράκι...

Πολλά δεινά περιμένουν και τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει και αποπροσανατολίσει, με προβλέψεις όπως η δυνατότητα διάθεσης μετοχών σ' αυτούς κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ