Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παραδίνουν το λιμάνι στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Τις ευθύνες κυβέρνησης και δημάρχου καταγγέλλει η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου»

Πανοραμική άποψη του λιμανιού του Ηρακλείου
Πανοραμική άποψη του λιμανιού του Ηρακλείου
Στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίνουν, ουσιαστικά, το λιμάνι Ηρακλείου η κυβέρνηση με τη συνενοχή του Δήμου Ηρακλείου, με την ανάθεση της εκτέλεσης έργων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε ιδιώτες που θα τα εκμεταλλεύονται για 50 χρόνια! Τα παραπάνω κατάγγειλε χτες σε συνέντευξή της η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου», ο επικεφαλής της και δημοτικός σύμβουλός της Στέλιος Ορφανός.

Στο λιμάνι Ηρακλείου με την εποπτεία της κυβέρνησης και της Ανώνυμης Εταιρείας «Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου» (ΟΛΗ) ξεκινούν δύο τεράστια έργα που θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες.

Με το 1ο έργο δημιουργείται ουσιαστικά χωριστό «λιμάνι αναψυχής» με ανάπλαση του ενετικού λιμανιού και της περιοχής από τα ΚΤΕΛ μέχρι την αρχή της οδού 25ης Αυγούστου. Ηδη έχει γίνει προεπιλογή τεσσάρων οικονομικών κολοσσών που από αυτούς θα επιλεγεί ο ανάδοχος, που ενώ θα βάλει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, θα πάρει την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για 50 χρόνια!

Το 2ο έργο - που είναι και το μεγαλύτερο - αφορά στην κατασκευή «μαρίνας» για μεγάλα σκάφη, μπροστά από την Αγία Τριάδα, στον κόλπο Δερματά, με βάση νόμο της ΝΔ που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ από το 1993. Η δημοπράτηση προβλέπεται σε 2-3 μήνες και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αραβικά κεφάλαια - όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης σε προχτεσινή σύσκεψη με φορείς της πόλης. Μάλιστα, χαρακτήρισε το έργο αυτό ως μεγαλύτερο έργο κι απ' αυτό της γέφυρας Ρίου - Αντίριου!

Η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» επισήμανε ότι αυτές οι επενδύσεις θα αλλάξουν όχι μόνο την όψη του λιμανιού, αλλά και την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης καθώς δύο μονοπωλιακοί όμιλοι θα έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο σε ένα τόσο μεγάλο μέρος της πόλης.

«Ολα αυτά προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς καμιά ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση με φορείς της πόλης και τους κατοίκους της. Το χειρότερο είναι ότι κανένας φορέας (από άγνοια;) ή τοπική Αρχή δε ζητάει ενημέρωση, δεν προβάλλει αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις! Κι αυτό την ώρα που, υπουργοί, βουλευτές και δήμαρχοι έκαμαν κεντρικό θέμα μια πεζοδρόμηση στο «Μπεντενάκι»(!)», σημείωσε ο Στέλιος Ορφανός, για να τονίσει: «Εμείς, ως Δημοτική Κίνηση, με συναίσθηση των ευθυνών μας για την πόλη, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τους εκπροσώπους της και για την παράδοση του λιμανιού στο μεγάλο κεφάλαιο και για την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης».

Αναπτύσσοντας τη θέση της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» ο Στ. Ορφανός ανέφερε: «Είμαστε αντίθετοι να γίνουν από ιδιώτες και να παραδοθούν αυτά τα έργα σε ιδιώτες και καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης να απαιτήσουν το σταμάτημα τέτοιων έργων. Η δημιουργία λιμανιού αναψυχής μπορεί και πρέπει να γίνει από το Δημόσιο. Ενώ για κατασκευή μαρίνας στο Δερματά, είμαστε συνολικά αντίθετοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Στέλιος Ορφανός κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδοκιμάσουν την ένοχη σημερινή σιωπή του ΠΑΣΟΚ που από κοινού με τη ΝΔ δρομολόγησε τα ΣΔΙΤ και την πολιτική ιδιωτικοποίησης των μεγάλων λιμανιών που υπαγορεύει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Να αποδοκιμάσουν, επίσης, την αποπροσανατολιστική τακτική του ΠΑΣΟΚικού Δημάρχου Ηρακλείου Γ. Κουράκη. Ο τελευταίος, λειτουργώντας ως ΠΑΣΟΚος, δε λέει κουβέντα για την κυβέρνηση της ΝΔ - που εφαρμόζει, άλλωστε, όσα είχε ψηφίσει και ο ίδιος ως βουλευτής. Από την άλλη, όμως, προσπαθεί να παρουσιάσει εικόνα, δήθεν, σύγκρουσης με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου που έχει την αρμοδιότητα στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, πράγμα που, επίσης, είχε ψηφίσει ως βουλευτής»...

Καταλήγοντας ο σύμβουλος της Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου, αναφορικά με τις αρμοδιότητες Δήμου και Κυβέρνησης στα Λιμάνια, ξεκαθάρισε: «Στις λειτουργίες εθνικής σημασίας, όπως του λιμανιού Ηρακλείου, καμιά αρμοδιότητα δεν πρέπει να έχει ο Δήμος, παρά μόνον το κράτος. Ενώ στις υπόλοιπες λειτουργίες η ευθύνη πρέπει να ανήκει στο Δήμο. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, τους εργαζόμενους δεν τους αφορά ποιος θα διαχειρίζεται την ιδιωτικοποίηση, αλλά να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ