Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ωδές και παρατράγουδα

Το οικόπεδο Μακρυγιάννη, όπου θα χτιστεί το νέο Μουσείο Ακρόπολης
Το οικόπεδο Μακρυγιάννη, όπου θα χτιστεί το νέο Μουσείο Ακρόπολης
Δε γνωρίζουμε αν οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών της χώρας μας πρέπει να περιμένουν τις ωδές στην πανσέληνο, που διοργανώνει το ΥΠΠΟ σε 54 αρχαιολογικούς χώρους στις 16 Αυγούστου, για να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία και μουσεία τους, όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Πολιτισμού. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι για τις φετινές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ για την Πανσέληνο, για μια και μόνη βραδιά, το υπουργείο θα ξοδέψει 110.000.000 δραχμές. Και μπορεί ο υπουργός Πολιτισμού να μη θεωρεί υψηλό το κόστος αυτής της βραδιάς, όπως είπε χτες, όμως είναι προκλητικό να δαπανώνται σε μια νύχτα χρήματα που θα μπορούσαν ν' ανακουφίσουν μια ορχήστρα, ένα θέατρο, ένα μουσείο. Τομείς του πολιτισμού μας που παράγουν αξιόλογο έργο και που οι περισσότεροι ασφυκτιούν εξαιτίας της κρατικής αναλγησίας. Επιπλέον, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων δημιουργεί και προβλήματα στη φύλαξή τους. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων σημειώνει «την έλλειψη προγραμματισμού για τη φύλαξη και ασφάλεια των χώρων και επισκεπτών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, δεδομένου ότι η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη, σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικού φωτισμού και τη δυσκολία βατότητας πολλών χώρων». Αναφέρει, επίσης, ότι «λόγω έλλειψης προσωπικού σε μόνιμη βάση, αλλά και λόγω θερινών αδειών, η φύλαξη των χώρων θα γίνει από το εναπομείναν προσωπικό, προσφέροντας εργασία και με δεύτερη ή τρίτη βάρδια στο ίδιο 24ωρο, χωρίς να έχει συζητηθεί και αντιμετωπιστεί ο τρόπος και οι όροι προσφοράς εργασίας».

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο που αφορά στο νέο αρχαιολογικό νόμο. Το Σεπτέμβρη αναμένεται, όπως είπε, ν' αρχίσει διάλογος με αρμόδιους φορείς και κόμματα, ώστε το Νομοσχέδιο να συζητηθεί τον Οκτώβρη στη Βουλή. Σήμερα, ο υπουργός θ' ανακοινώσει τη σύνθεση του 15μελούς ΔΣ της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και της 5μελούς τακτικής επιτροπής, στην οποία θα μετέχει και ο μάνατζερ. Ο προϋπολογισμός της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ανέρχεται στα 35 δισ. δρχ. (κύριες εκδηλώσεις), ενώ θα χρηματοδοτηθούν και άλλες για τις οποίες αναζητούνται χορηγοί.

Οσον αφορά στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, είπε ότι η νέα διοίκηση του Οργανισμού Ανέγερσης του έχει παραδώσει το σχετικό κείμενο, που αφορά στην προκήρυξη της σύμβασης για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, το οποίο θ' αποσταλεί και στην ΕΕ. «Ελπίζουμε, είπε, ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα υπάρχουν δηλώσεις ενδιαφέροντος και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων μελετών». Ο υπουργός ανακοίνωσε την περάτωση των ανασκαφών στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, σημειώνοντας πως «θα υπάρξουν εργασίες στερέωσης και ανάδειξης των αξιόλογων ευρημάτων, ενώ τα άλλα θα καλυφθούν». Πρόβλημα, πάντως, υπάρχει με το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου που βρίσκεται στο οικόπεδο. Ο Θ. Πάγκαλος με επιστολή του στον αρχιεπίσκοπο ζητά την απομάκρυνσή του από το σημείο που βρίσκεται, προτείνοντας την ανέγερση νέας εκκλησίας σε κάποια γωνία του οικοπέδου. «Είναι ένα πρόχειρο κτίσμα, χωρίς αρχιτεκτονική αξία», είπε. Παραδέχτηκε, πάντως, πως συνδέεται με την ιστορική μνήμη (Δεκεμβριανά του '44). «Αν η Αρχιεπισκοπή θέλει να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, τότε προτείνουμε να γίνει σε άλλο σημείο του οικοπέδου», είπε. Για τον υπουργό, εξάλλου, νυν υπέρ πάντων το 2004! Και δεν έκρυψε πως «θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια για να υπάρχει το νέο Μουσείο το 2004».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ