Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλίμα και μνημεία

Εκατό χιλιάδες προστατευόμενες περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι απειλούνται από τις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης. Αναλόγως, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) προειδοποιεί ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και ωκεανών, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες, φαινόμενα που οφείλονται και στην υπερθέρμανση της Γης, απειλούν, εκτός από τους φυσικούς και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των πλέον απειλουμένων φυσικών και αρχαιολογικών θησαυρών περιλαμβάνονται το κοραλιογενές φράγμα του Μπελίζε (ο Δαρβίνος το χαρακτήρισε, το 1842, ως το πιο σημαντικό των Αντιλλών), τα αιγυπτιακά μνημεία, οι προ των Ινκας θησαυροί του εθνικού πάρκου Χουασκαράν του Περού. Ανάμεσά τους ένας ναός του 900 π.Χ, που απειλείται τώρα από την τήξη των παγετώνων στις Ανδεις.

«Η απάντηση στις κλιματικές αλλαγές δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός μέσα σε μουσεία και ζωολογικούς κήπους» των πολιτιστικών και φυσικών αυτών θησαυρών, σημειώνει ο Ατσίμ Στάινερ, πρόεδρος του προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ