Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Παράνομες οι «εξπρές» κατασχέσεις της ΑΤΕ

Αντισυνταγματικά κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τα προνόμια της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) με τα οποία για 80 περίπου χρόνια βγάζει στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες την περιουσία των δανειοληπτών της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε ότι οι ευνοϊκές διατάξεις υπέρ της ΑΤΕ του νόμου 4332/1929 είχαν θεσπιστεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν έχουν καμιά θέση στις σημερινές συνθήκες.

Ανάμεσα στα προνόμια που προβλέπονταν για την ΑΤΕ είναι ότι μόνο τα Ειρηνοδικεία μπορούν να εκδικάζουν διαφορές των οφειλετών και της δανείστριας τράπεζας και μάλιστα ανεξαρτήτως ποσού. Επίσης, αναγνωρίζονταν ως μοναδικό δικαστικό μέτρο προστασίας των δανειοληπτών η ανακοπή, θεσπίζονταν ασφυκτικές προθεσμίες για την άσκηση ανακοπής (πέντε ημέρες, όταν η προβλεπόμενη προθεσμία είναι 15), ενώ ως μοναδικός λόγος που μπορούσε να προβάλει ο δανειολήπτης στα δικαστήρια για να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό ήταν η εξόφληση των οφειλών του.

Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν θεσπιστεί από το 1929 και εισήγαγαν διαδικασίες εξπρές στη δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων της ΑΤΕ, που ξεπερνούν ακόμη και τα προνόμια του δημοσίου όταν είναι να εισπράξει χρέη από τους οφειλέτες του. Η υπόθεση αφορά χιλιάδες δανειολήπτες, κυρίως αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ