Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η πάλη των λέξεων

Από τη φύση της η γλώσσα δεν έχει ταξικό χαρακτήρα. Εμφανίστηκε πολύ πριν εμφανιστούν οι τάξεις, ως ανάγκη που υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας. Είναι μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων, οποιαδήποτε και αν είναι η τάξη στην οποία ανήκουν. Κατά κάποιο τρόπο μένει αδιάφορη μπροστά στις τάξεις. Οι τάξεις, όμως, δεν είναι αδιάφορες για τη γλώσσα. Επιδιώκουν να τη χρησιμοποιούν για να πετύχουν το σκοπό τους.

Η αστική τάξη χρησιμοποιεί τη γλώσσα για τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Επικοινωνεί μέσω της γλώσσας με τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις και προσπαθεί να τις μπολιάσει με την ιδέα ότι τα δικά της συμφέροντα είναι και δικά τους. Ενας από τους τρόπους για να το πετύχει είναι η εννοιολογική παραφθορά των λέξεων και η αξιοποίηση των συνειρμών που προκαλεί το άκουσμά τους. Τα παραδείγματα άφθονα: Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι ονομάζονται ανθρωπιστικές επεμβάσεις, η εκμετάλλευση λαών και χωρών ελεύθερο εμπόριο κ.ο.κ.

Αλλο ένα επίκαιρο παράδειγμα αποτελεί η λέξη μεταρρύθμιση. Στην πολιτική πρακτική, στην πολιτική θεωρία, και στη συνείδηση του λαού, ταυτίζεται με μια λίγο - πολύ βελτίωση της κατάστασης. Η χρήση της από την κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα προσδοκιών, συσκοτίζει τα πράγματα, εμποδίζει τη βαθύτερη ανάλυση και συνεπώς την κατανόηση των προωθούμενων αντιδραστικών μέτρων. Επιδίωξη, η ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Η επιλογή και χρήση της κάθε λέξης καθορίζεται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Χρησιμοποιείται η «αίγλη», η «γοητεία», η προσμονή που δημιουργεί το άκουσμα της λέξης, προκειμένου να παραπλανηθεί και να πειστεί ο εργαζόμενος ότι το προτεινόμενο μέτρο είναι σύμφωνο με το δικό του προσωπικό συμφέρον ή, εν πάση περιπτώσει, είναι το μόνο δυνατό και συνεπώς αναγκαίο και νομοτελειακά επιβαλλόμενο.

Για την αστική τάξη, οι μεταρρυθμίσεις ήταν και είναι μια προστατευτική αντίδραση, δηλαδή ένα μέτρο που προστατεύει την εξουσία της. Σε περιπτώσεις που βρίσκεται σε άμυνα, αποτελούν μια αναγκαστική παραχώρηση κάτω από την πίεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διατήρηση της κυριαρχίας της και τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Γι' αυτό, οι μέχρι πρότινος μεταρρυθμίσεις, παρότι δεν έφερναν ριζικές κοινωνικές αλλαγές, ενσωμάτωναν κάποια προοδευτικά αιτήματα που έθετε το κίνημα. Σήμερα, που το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε άμυνα, οι μεταρρυθμίσεις επιδιώκουν να καταστήσουν το καπιταλιστικό σύστημα περισσότερο αποτελεσματικό και αποδοτικό για την άρχουσα τάξη.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι κοινωνική ανάγκη», λέει ο πρωθυπουργός, ταυτίζοντας τις ανάγκες του κεφαλαίου με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ποια είναι η «ανάγκη» του κεφαλαίου; Η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του, που προϋποθέτει περιορισμό ή αφαίρεση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και στις προωθούμενες σήμερα μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει κανένα προοδευτικό στοιχείο. Είναι βαθιά αντιδραστικές και αντιλαϊκές (π.χ. εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, κλπ.).

Ο εργάτης πρέπει να είναι υποψιασμένος, να αναρωτιέται ποιος και γιατί χρησιμοποιεί τη λέξη και τι πραγματικά επιδιώκει. Ακόμη περισσότερο, ακόμη κι όταν οι μεταρρυθμίσεις εμπεριέχουν προοδευτικά αιτήματα, να μην αρκείται σε αυτές, αλλά να συνεχίζει την πάλη του μέχρι το ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ