Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ»
Εμπόρευμα ο δημόσιος χώρος!

Ακόμη και οι μόνιμοι κάτοικοι πληρώνουν για να παρκάρουν

Eurokinissi

Το μέτρο της «ελεγχόμενης στάθμευσης», με το οποίο ο δημόσιος χώρος μετατρέπεται πεδίο εμπορευματοποίησης, ξεκίνησε από χτες να εφαρμόζεται στο κέντρο της Αθήνας. Στην ουσία, η διοίκηση του Δήμου ενοικιάζει το δημόσιο χώρο και μάλιστα - όπως η ίδια ισχυρίζεται - σε... τιμή ευκαιρίας. Ετσι, όχι μόνο οι επισκέπτες, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της πόλης, θα καλούνται να πληρώνουν, ακόμη και για να παρκάρουν κάτω από το σπίτι τους.

Η «ελεγχόμενη στάθμευση», εφαρμόζεται σε πρώτη φάση στις περιοχές ιστορικού τριγώνου, του Κολωνακίου, του Ψυρρή, της Πλάκας και τη Ριγίλλης. Υπάρχουν 5.494 θέσεις, εκ των οποίων 2.538 θα είναι για κατοίκους, 1.000 θέσεις για ειδική χρήση και 1.956 θέσεις επισκεπτών. Οι μόνιμοι κάτοικοι θα πληρώνουν ετήσιο τέλος 10 ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για εισπρακτικό μέτρο, αφού οι επισκέπτες θα πληρώνουν για τρεις ώρες - μέγιστος επιτρεπόμενος χρόνος στάθμευσης - 6 ευρώ, ενώ για μισή ώρα 0,5 ευρώ, για μία ώρα 1 ευρώ κοκ. Οι παραπάνω περιοχές αφορούν την πρώτη φάση του έργου. Στη συνέχεια, θα προστεθούν και άλλες περιοχές, γειτονιές της πρωτεύουσας, ακόμη και αμιγούς κατοικίας, όπως οι Αμπελόκηποι.

Στην ουσία, η διοίκηση του Δήμου εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι καθημερινά πάνω από 30.000 οχήματα παρκάρουν παράνομα μόνο στο κέντρο της Αθήνας, για να εμπορευματοποιήσει - με αυτό το πρόσχημα - τον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Με τους μετριότερους υπολογισμούς, από την εφαρμογή του μέτρου μόνο σε αυτές τις περιοχές του κέντρου, στα ταμεία του Δήμου θα εισρέουν πάνω από 15 εκατ. ευρώ το χρόνο!

«Συμπαράταξη»: Ο δημόσιος χώρος δεν ενοικιάζεται

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», έχει ξεκάθαρα δηλώσει κατ' επανάληψη πως ο δημόσιος χώρος δεν πρέπει, ούτε να πωλείται, ούτε να ενοικιάζεται. Οπως έχει τονίσει σε παλιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», «μόνο με την ουσιαστική και ολόπλευρη ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μπορεί να λυθεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα», ενώ είχε επισημάνει ότι «μπορεί να υπάρξει χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης γύρω από δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς, χωρίς όμως, καμία καταβολή αντιτίμου».

Ποσοστά σε ιδιωτική εταιρεία

Την εγκατάσταση του προγράμματος, το οποίο και θα εκμεταλλεύεται, ανέλαβε η ιδιωτική εταιρεία PARKMOBILE Group BV - UNISYSTEMS AE, η οποία και θα εισπράττει ποσοστό επί των εσόδων, ανάλογα με τη χρήση του, που φτάνει περίπου το 17,5%. Ενδεικτικό της λογικής της διοίκησης του Δήμου, είναι ότι ο δήμαρχος Αθήνας, Θοδ. Μπεχράκης, επιβλέποντας την εφαρμογή του μέτρου, δήλωσε πως τα χρήματα που θα εισπράττονται από το μέτρο θα «λειτουργούν ανταποδοτικά», δηλαδή προκειμένου να διευρυνθεί η «ελεγχόμενη στάθμευση», ώστε να εμπορευματοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο δημόσιος χώρος.

Την ίδια στιγμή ο Χρ. Ακριτίδης ισχυρίστηκε με δηλώσεις του πως «το μέτρο θα βοηθήσει στη μείωση της κυκλοφορίας», πως η φθηνή τιμή του μέτρου θα αναγκάσει τα ιδιωτικά πάρκινγκ να «συμπιέσουν προς τα κάτω» τις τιμές και ότι θα ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού οι κάτοικοι θα στραφούν προς αυτά μετά την εφαρμογή του μέτρου. Πάντως, χτες, πρώτη μέρα εφαρμογής του συστήματος, τα προβλήματα, όχι μόνο δεν έλειψαν, αλλά αντιθέτως ήταν ιδιαίτερα οξυμένα. Τα περισσότερα περίπτερα στις περιοχές όπου ήδη εφαρμόζεται το μέτρο, δε διέθεταν τις περίφημες «κάρτες», αλλά την ίδια ώρα η Δημοτική Αστυνομία μοίραζε πρόστιμα: 23 ευρώ, για κάθε περίπτωση «παράνομης» στάθμευσης. Χτες κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η πρώτη προσφυγή κατά των παρκόμετρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνημα αντίστασης στη φορομπηχτική πολιτική των δήμων (2006-12-02 00:00:00.0)
Να καταργηθεί η ελεγχόμενη στάθμευση (2006-11-28 00:00:00.0)
Από 20 Νοέμβρη τα παρκόμετρα (2006-11-02 00:00:00.0)
Παρκόμετρα - ληστές σε όλη την Αθήνα! (2005-05-31 00:00:00.0)
"Ο δημόσιος χώρος δεν είναι επί πληρωμή"! (1998-06-04 00:00:00.0)
"Διάλογος" για τα παρκόμετρα (1996-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ