Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.- ΗΠΑ και ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης βοήθειας από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) στα πυρηνικά προγράμματα που προωθεί το Ιράν, αρκεί να μη συνδέονται με διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου ή παραγωγής πλουτωνίου. Αυτό διέρρευσε, χθες, από το Συμβούλιο της ΔΕΑΕ, που εξέτασε σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ιρανική ηγεσία.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Να τιμωρηθεί ο αυτοπροβαλλόμενος ως απευθείας σχετιζόμενος με το θεό μονάρχης του Νεπάλ, Γκιανέντρα, για τις δολοφονίες πολιτών ζητά, όπως αναμενόταν, το πόρισμα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα αιματηρά γεγονότα του Απρίλη, όταν η χούντα που είχε διορίσει ο βασιλιάς ανατράπηκε.

ΝΤΑΚΑ.- Ξανάρχισαν χθες οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που αξιώνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και της εκλογικής επιτροπής ενόψει των εκλογών του Γενάρη στο Μπανγκλαντές. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σε συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Εξι νεκροί τις τελευταίες τρεις μέρες είναι ο απολογισμός των ενεργειών αυτονομιστών μουσουλμάνων στη νότια Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας. Οι «χειρονομίες» της κυβέρνησης που διόρισε η χούντα προς τους αυτονομιστές δε μοιάζουν να πείθουν τους αυτονομιστές.

ΑΒΑΝΑ.- Η δήμαρχος της πρωτεύουσας του Ελ Σαλβαδόρ, Ελβία Βιολέτα Μεχία, διακήρυξε την υποστήριξή της στην «ALBA ως πραγματική περιφερειακή συνεργασία και ανάπτυξη σε αντίθεση με τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που στόχο έχουν τη λεηλάτηση των λαών της περιοχής».

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.- «Τρομοκρατική επίθεση σε επιβατική πτήση ίσως σχεδιαζόταν το καλοκαίρι στη Γερμανία», ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Καρλσρούης μετά την ανάκριση έξι ατόμων από τα οποία μόνον ένα τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Στα όρια της φτώχειας ζει περίπου το ένα τέταρτο των Σέρβων, καθώς καλούνται να «ζήσουν» με μόλις 128 ευρώ το μήνα, αναφέρουν τα τελευταία επίσημα στατιστικά δεδομένα στης σερβικής στατιστικής υπηρεσίας.

ΓΕΝΕΥΗ.- Επίσπευση των προσπαθειών για αντιμετώπιση των βιολογικών όπλων και των απειλών που θα δημιουργούσε η κατοχή τους από τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις ζήτησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην έναρξη Διάσκεψης του ΟΗΕ στη Γενεύη για την αναθεώρηση της Σύμβασης του 1972 για τα Βιολογικά Οπλα.

ΝΟΥΑΞΟΤ.- Μεγάλη εκτιμάται πως ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στις προχτεσινές γενικές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Μαυριτανία για πρώτη φορά, αφότου κατέλαβε την εξουσία 18μελές συμβούλιο στρατιωτικών εκτοπίζοντας τον προηγούμενο (επί 20 χρόνια...) δικτάτορα Μααόγια Σιντ Αχμέντ Ουλντ Τάγια τον Αύγουστο του 2005.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Η κυβέρνηση του Σουδανού προέδρου χαιρέτησε χτες ως γεγονός και «διπλωματική νίκη» της χώρας την αποδοχή πρότασης του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δημιουργία μεικτής δύναμης ΟΗΕ και στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική επαρχία, Νταρφούρ.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθόλη τη βδομάδα προχωρούν οι εργαζόμενοι στις τρεις κύριες υπηρεσίες ταξινόμησης των ταχυδρομείων της Πορτογαλίας, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά τους σε άλλη εταιρεία, ενέργεια που μπορεί να επιφέρει την απόλυση 400 από τους περίπου 1.000 εργαζομένους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Συνεχίζονται από την περασμένη Παρασκευή οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen AG» στο Βορστ του Βελγίου, εκφράζοντας φόβους για το μέλλον της εργασίας τους, εξαιτίας των σχεδίων αναδιάταξης της επιχείρησης και την πιθανότητα κλεισίματος του συγκεκριμένου εργοστασίου.

ΜΟΣΧΑ.- Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διέψευσαν χτες κάθε εμπλοκή τους στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με θάλιο, και βρίσκεται στην εντατική μονάδα του «University Collage Hospital» του Λονδίνου. Ο Λιτβινένκο φέρεται να είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του, ενώ σε δύο βιβλία που έγραψε κατηγορούσε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για εγκληματικές ενέργειες και ασκούσε δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ