Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Λέσχες Ανάγνωσης» από το ΕΚΕΒΙ

Αποσπασματική καμπάνια, συνεπώς συζητήσιμης βιωσιμότητας και αποτελέσματος, είναι η κρατική «απάντηση» στο μείζον πρόβλημα της χαμηλότατης αναγνωσιμότητας στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η καμπάνια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, που παρουσιάστηκε χτες από τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, και τους συγγραφείς Λένα Διβάνη, Απόστολο Δοξιάδη, Τάκη Θεοδωρόπουλο και Βαγγέλη Ραπτόπουλο, οι οποίοι, μαζί με 20 ομοτέχνους τους, συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Στόχος της καμπάνιας είναι «να φέρει το βιβλίο πιο κοντά στους ανθρώπους, να το βάλει περισσότερο στην καθημερινότητά τους». Ωστόσο, το «μοντέλο» του ΕΚΕΒΙ βασίζεται στην ξένη εμπειρία, και αν και δοκιμασμένο - έστω πετυχημένο βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν - δεν εξασφαλίζει την επιτυχία και στη χώρα μας, όπου δεν υφίσταται κουλτούρα ανάγνωσης στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Η απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα δεν είναι η αδράνεια, αλλά ένας σχεδιασμός σε βάθος χρόνου, με βάση την εκπαίδευση και τη συμμετοχή όλων των φορέων, πρωτοστατούντων των συλλογικών εκφράσεων του λαού, που ξεπερνά τις δυνατότητες ενός κέντρου βιβλίου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι λέσχες ανάγνωσης, σχεδιασμένες με βάση την ελληνική πραγματικότητα. Αφού αυτό δεν είναι στις προθέσεις του συστήματος, είναι αντικειμενικά αδύνατον να αλλάξει ο «αναγνωστικός» χάρτης της χώρας.

Οι λέσχες ανάγνωσης είναι «μια ομάδα ανθρώπων που συναντιούνται συστηματικά για να συζητήσουν βιβλία που διαβάζουν από κοινού». Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι, αντικειμενικά, η «πρώτη ύλη» για τη δημιουργία τους. Η ιδέα θα παρουσιάζεται από το ΕΚΕΒΙ - το οποίο «θα έχει επικουρικό ρόλο και όχι οργανωτικό» - από το Γενάρη έως το Μάη του 2007, σε διάφορες πόλεις.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται σε ειδική ιστοσελίδα που δημιούργησε το ΕΚΕΒΙ στον κόμβο του: www.ekebi.gr.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ