Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Φτώχεια, απληρωσιά και κοροϊδία

Η ΠΑΣΥ καλλιεργεί το αγωνιστικό έδαφος για νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις ολέθριες συνέπειες της ΚΑΠ

Ούτε την υπόσχεσή της, ότι από τις 15 Νοέμβρη θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, δεν κράτησε η κυβέρνηση καθώς πέρασε ήδη μία εβδομάδα και οι αγρότες δεν πήραν ακόμα λεφτά στα χέρια τους.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς πολλοί παραγωγοί πάνε καθημερινά στην Αγροτική Τράπεζα για να πάρουν την προκαταβολή και φεύγουν με άδεια χέρια. Ρωτούν γιατί αυτή η καθυστέρηση, αλλά απάντηση δεν παίρνουν ούτε από την ΑΤΕ, ούτε και από τις τοπικές Ενώσεις Συνεταιρισμών. Μαζί με την κυβέρνηση διαψεύδονται για τις υποσχέσεις έγκαιρης καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης που έδωσαν και κάποιοι πρόεδροι των συνεταιρισμών - όπως π.χ. ο Θ. Κοκκινούλης της ΕΑΣ Λάρισας - επιχειρώντας να καλλιεργήσουν κλίμα προσμονής στον αγροτικό κόσμο και να προλάβουν τις όποιες αγροτικές αντιδράσεις. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές της χώρας και υπάρχει έντονη αγανάκτηση από την κυβερνητική κοροϊδία.

Βεβαίως, τα χρήματα που θα πάρουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από την ενιαία ενίσχυση είναι ψίχουλα λόγω των μεγάλων περικοπών στα δικαιώματα καλλιέργειας και τις μεγάλες παρακρατήσεις που επιβλήθηκαν. Και χρησιμοποιούνται ως «αργύρια» και ελεημοσύνη για να αποδεχτούν το ξεκλήρισμά τους. Αλλωστε και αυτές οι πετσοκομμένες επιδοτήσεις θα καταργηθούν μετά το 2013, ενώ στα όργανα της ΕΕ συζητιέται ήδη η επιβολή νέων περικοπών από το 2010.

Οι δραματικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δε χρειάστηκε ούτε ένας χρόνος εφαρμογής για να φανούν στους μικρομεσαίους αγρότες και στην αγροτική παραγωγή. Τα πρώτα, άμεσα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα, καθώς παρουσιάζεται δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής και πολλών προϊόντων και δραματική μείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της μείωσης κατά 77% της συνολικής παραγωγής καπνού στη χώρα μας, της μείωσης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων τευτλοκαλλιέργειας κατά 40%, ενώ ανάλογες εξελίξεις και προβλήματα αναμένονται και για άλλα προϊόντα που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της νέας ΚΑΠ.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), όπως αποφάσισε πριν λίγες μέρες σε συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της, οργανώνει το επόμενο διάστημα πλατιά εξόρμηση σ' όλη την Ελλάδα, με στόχο την πλήρη ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, που «φέρνει» η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καθώς και για την προετοιμασία νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης, στις 2 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα, όπου θα συζητηθεί και η προετοιμασία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στο πρώτο 15ήμερο του προσεχούς Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ