Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
Πρωτοπορεί στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας

Στο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο - λύκειο, που έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί στο Βόλο, πουλάει πανάκριβα «παιδεία» στους μαθητές κι εκμεταλλεύεται άγρια τους εκπαιδευτικούς που έχει στη δούλεψή της

Σε «ναυαρχίδα» της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να επεκτείνει τις κερδοσκοπικές επενδύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, αναδεικνύεται η Μητρόπολη Δημητριάδος. Η εν λόγω Μητρόπολη έχει επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα για την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, μέσω της εκκλησιαστικής επιχειρηματικής παρέμβασης: Εχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί στο Βόλο ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο - λύκειο, ενώ έχει ανακοινώσει ότι στις προθέσεις της είναι και η λειτουργία Πανεπιστημίου, μόλις αρθούν τα συνταγματικά εμπόδια.

Στα σχολεία της Μητρόπολης Δημητριάδος συμβαίνει ό,τι ακριβώς και στα άλλα ιδιωτικά σχολεία, όπου η παιδεία πωλείται ως εμπόρευμα - και, μάλιστα, πανάκριβα - και οι εργασιακές σχέσεις για τους εκπαιδευτικούς κινούνται στη βάση της πολιτικής της «απασχολησιμότητας» και της εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Και, βεβαίως, είναι πιο έντονα τα χαρακτηριστικά θρησκευτικής μονομέρειας και παιδαγωγικού αναχρονισμού σε σχέση με τα δημόσια, αλλά και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία.

«Κονόμα», εκμετάλλευση και προπαγάνδα

Τα δίδακτρα στα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια είναι «τσουχτερά», καθώς για μεν το δημοτικό σχολείο ξεκινούν από τα 2.700 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 3.700 ευρώ, ενώ για το γυμνάσιο - λύκειο φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ το χρόνο!

Οι εκπαιδευτικοί, που εργάζονται σ' αυτά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δουλεύουν υπό πιεστικές εργασιακές συνθήκες και υπό τη σπάθη ιδεολογικών καταναγκασμών, αναχρονιστικών και, εν πολλοίς, αντιεπιστημονικών μεθόδων διδασκαλίας. Το σχολείο έχει αναλάβει και την «επιμόρφωση» των εκπαιδευτικών του, για να τους προσανατολίσει στους στόχους του από τους οποίους δεν μπορούν να παρεκκλίνουν.

Χαρακτηριστικές για την «ιδεολογία» των σχολείων είναι οι δηλώσεις των διευθυντριών των εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης που έγιναν στην εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου. Στην ερώτηση «για ποιο λόγο ένας γονέας να εγγράψει το παιδί του στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια», η διευθύντρια του δημοτικού απαντάει διότι «το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από απεργίες ή κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, παρά τηρείται αυστηρά» και η διευθύντρια του γυμνασίου - λυκείου συμπλήρωσε πως «δεν υπήρξε καμία απώλεια διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων των μαθητών».

«Εγχείρημα» εκ του ασφαλούς

Η Εκκλησία, λοιπόν, που παρουσιάζεται σαν «αυτόκλητος σωτήρας» της εκπαίδευσης, δε διστάζει να αμφισβητεί και να παραβιάζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών και να στέκεται εμπόδιο στους αγώνες για την κατάργηση κάθε ιδιωτικής μορφής εκπαίδευσης. Κατά τα άλλα, η Μητρόπολη Δημητριάδος επιχειρεί να παρουσιάσει την εμπλοκή της στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης σαν «κοινωνική προσφορά».

Αλλά, όπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, το «εγχείρημα» αυτό συντελείται εκ του ασφαλούς, καθώς βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση κι έχει τις ευλογίες της ψευτοαντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, που όραμά τους είναι μια εκπαίδευση - εμπόρευμα κι όχι κοινωνικό αγαθό, όπως, άλλωστε, καθορίζουν και οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, τις οποίες με ευλάβεια προσκυνούν και προσυπογράφουν.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ θέτουν το ερώτημα: Τα όσα αναφέρονται από τις διευθύντριες των εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης είναι ή όχι υποβολή των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών στον εθισμό της αδιαμαρτύρητης αποδοχής των πάντων; Υπογραμμίζουν ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο δεν ευθύνεται η «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των εκπαιδευτικών», όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, που βάζουν ταφόπλακα στη Δημόσια Παιδεία, αγνοώντας τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Και καταλήγουν: Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί αποκλειστικά Δημόσια Παιδεία, γιατί πιστεύουμε ότι ως κοινωνικό αγαθό μόνο έτσι μπορεί να προσφέρεται ισότιμα σε όλα τα παιδιά του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ