Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Επί ποδός» για νέους αγώνες!

Πλατιά εξόρμηση για την πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, όλο το Δεκέμβρη και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε όλη τη χώρα, τον ερχόμενο Γενάρη, αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα

Αποψη από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Αποψη από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή της νέας ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αυτό αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στη Λάρισα. Στη σύσκεψη πήραν μέρος στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος από όλη την Ελλάδα, ενώ παραβρέθηκαν ο Τάκης Τσιόγκας (στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας) και αντιπροσωπεία του συλλόγου φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Στη σύσκεψη καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο και τονίστηκε η ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και, γενικότερα, των κατοίκων της υπαίθρου, για τους στόχους και την προοπτική του αγώνα. Ο Δεκέμβρης που διανύουμε θα είναι μήνας ενημέρωσης των μικρομεσαίων αγροτών και αγωνιστικής προετοιμασίας τους για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, που αναμένεται να εκδηλωθούν, μέσα στον ερχόμενο Γενάρη, σ' όλη τη χώρα και με διάφορες μορφές.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πάρουν μέρος μαζί με τους εργαζόμενους στα απεργιακά συλλαλητήρια που διοργανώνει κατά περιοχές το ΠΑΜΕ στις 13 Δεκέμβρη, ημέρα της πανεργατικής απεργίας κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης.


Οπως, υπογραμμίστηκε στην εισήγηση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που παρουσίασε ο Β. Μπούτας, στόχος του συνεπούς αγροτικού κινήματος είναι:

  • Να εκφραστεί η μαζική και δυναμική αγωνιστική αντίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στη νέα ΚΑΠ που είχε δραματικές επιπτώσεις, από τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της, στο αγροτικό εισόδημα. Η νέα ΚΑΠ - παρατήρησε - μαζί με την υλοποίηση των συμφωνιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) εντείνουν τους ρυθμούς ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και προωθούν τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του πλούτου σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και εμποροβιομηχάνων.
  • Να αναδειχτούν οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίζονται την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και όσων άλλων - κόμματα, τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις - συναινούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.
  • Να προβληθεί η διέξοδος για την αγροτική οικονομία, η οποία βρίσκεται στην ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θ' ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση της ΠΑΣΥ και όσων πολιτικών δυνάμεων διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, την ΕΕ, την πλουτοκρατία.
Αγωνιστικές διαθέσεις

Στη σύσκεψη μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι του συνεπούς αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο. Οι ομιλητές:

  • Στάθηκαν στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή τους και μετέφεραν την αγωνιστική πείρα τους και τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Επισήμαναν ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος, καθώς χρειάζεται να ξεπεραστεί το «κλίμα» αποπροσανατολισμού, μοιρολατρίας και υποταγής που καλλιεργείται στους μικρομεσαίους αγρότες, όχι μόνο από την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες.
  • Τόνισαν ότι για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια θα χρειαστεί να ενταθούν οι προσπάθειες τόσο για την ενημερωτική θωράκιση και αγωνιστική ενεργοποίηση του αγροτικού κόσμου, όσο και για την οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.
«Λαίλαπα» η ΚΑΠ

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που οδηγούν στη δραστική μείωση παραδοσιακών και δυναμικών καλλιεργειών, στην παραγωγική αποδιάρθρωση ολόκληρων περιφερειών, στον αποδεκατισμό του αγροτικού εισοδήματος και στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Αγροτοσυνδικαλιστές από την Αιτωλοακαρνανία, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη στάθηκαν, ιδιαίτερα, στην καπνοκαλλιέργεια που οδηγείται σε εξαφάνιση. «Από τους 1.700 καπνοπαραγωγούς που υπήρχαν στο Νομό Πέλλας, έμεινε μόνο ένας», είπε ο Αλ. Ουγγρίνος και συμπλήρωσε: «Στον κάμπο βλέπεις ανά τρία χωράφια το ένα να είναι παρατημένο». Τα ίδια και στην Αιτωλοακαρνανία όπου - όπως ανέφερε το Σπ. Κοτοπούλης - «το 99% και πλέον του καπνού εξαφανίστηκε και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απελπισία». «Στη Ροδόπη», είπε ο Α. Χαρτοβασίλης, «ο μπασμάς "άντεξε" κάπως - μειώθηκε κατά 50% - αλλά από του χρόνου δε θα μείνει φύλλο, καθώς οι έμποροι αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και 10 λεπτά το κιλό».

Μείωση πάνω από 40% και στην τευτλοκαλλιέργεια μετά την απόφαση της ΕΕ για μείωση της τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης κατά 36%. Και όπως είπε ο Χαρ. Αρχοντής, από τη Λάρισα - όπου κλείνει το εργοστάσιο της ΕΒΖ - «χρειάζεται το αγροτικό κίνημα να θεριέψει και να συντονιστεί με το εργατικό για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντεργατικής πολιτικής».

Η ασύδοτη κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων, σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, συρρικνώνουν το εισόδημα των παραγωγών οπωροκηπευτικών, σημείωσε ο Γ. Κλινάκης από την Πρέβεζα. «Αγοράζουν τα πορτοκάλια - ανέφερε - 8 δραχμές το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι 20 δρχ.», ενώ ο Στ. Καραμανώλης, από το Αίγιο, σημείωσε ότι «τα λεμόνια που ο καταναλωτής τα αγοράζει ένα και ενάμισι ευρώ το κιλό, ο παραγωγός τα πουλάει 20 λεπτά».

Αναφερόμενος στην παραπλανητική προπαγάνδα υπέρ της νέας ΚΑΠ (στην οποία επιδίδονται η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ελέγχεται από στελέχη αυτών των κομμάτων), ο Κ. Θεοδωρίδης - γεωπόνος από την Καρδίτσα - επισήμανε ότι «οι προτάσεις προς τους αγρότες να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες - "τρούφες", αρωματικά, καλλωπιστικά και ενεργειακά φυτά κ.ά. - είναι "εκ του πονηρού" κι αποσκοπούν να τους ρίξουν στην "παγίδα", για να οδηγηθούν μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα».

Στις δυσκολίες που βάζει, στην ανάπτυξη αγώνων με ουσιαστικό περιεχόμενο και πολιτική προοπτική, ο συνδικαλισμός του συμβιβασμού και της υποταγής, αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν για το ξεπέρασμά τους, αναφέρθηκε η Αντιγόνη Καραπαναγιωτίδου, από τις Σέρρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύσκεψη νέων αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο νομό της. «Στη σύσκεψη, που ήταν μαζική» - είπε - «το προεδρείο προσπάθησε να περάσει την αντίληψη ότι ο αγώνας πρέπει να αποσκοπεί στο να πάρουμε απαντήσεις για τα προβλήματά μας από το υπουργείο, αλλά με τη δική μας παρέμβαση η συζήτηση μπήκε στις ουσιαστικές διεκδικήσεις και στην προοπτική της πάλης μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ