Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΕΒΖ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες βράδυ από εργαζόμενους και μικρομεσαίους αγρότες - ΕΒΕ του νομού, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων

Φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση κλεισίματος του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), στη Λάρισα, ύψωσαν εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι του νομού, που συμμετείχαν στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων στην κεντρική πλατεία Λάρισας. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για τη ζάχαρη - τον εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ - εξαιτίας της οποίας απειλείται με λουκέτο το εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα όπως και τ' άλλα της ΕΒΖ. Στο στόχαστρο της κινητοποίησης βρέθηκε και η στάση τοπικών αρχών (Νομαρχιακή και Δημοτική Αρχή, Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας κ.ά.), οι οποίες ουσιαστικά συναινούν στα σχέδια κλεισίματος του εργοστασίου.

Οι μετέχοντες στη συγκέντρωση απαίτησαν την ενίσχυση της τευτλοπαραγωγής από εθνικούς πόρους, να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της ΚΟΑ που νεκρώνει την περιοχή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγαλοεισαγωγέων, ενώ τόνισαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το αίτημα για την απόσυρση του 50,1% της ποσόστωσης για την τευτλοκαλλιέργεια.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε: «Το κίνημά μας για να υπηρετήσει το στόχο για συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και τη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης, πρέπει να έρχεται σε ρήξη με τις υπάρχουσες πολιτικές και όσους τις υπηρετούν, καθώς - στο όνομα του κόστους και του κέρδους - αφανίζουν καλλιέργειες, γκρεμίζουν εργοστάσια, πετάνε στο δρόμο εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες. Η χώρα μας, είπε, έχει ανάγκη από μια εντελώς διαφορετική πολιτική που θα σχεδιάζει και υλοποιεί με βάση τις ανάγκες του λαού μας». Ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, αφού αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τους μικρομεσαίους αγρότες η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η πολιτική της ΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης κοινών αγώνων (να μην κλείσει το εργοστάσιο και για τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας), αλλά και γενικότερα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ο Ν. Παπανικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο ζάχαρης, επισήμανε ότι το εργοστάσιο αν και φέρνει μόνο κέρδη, η κυβέρνηση αποφάσισε να το κλείσει, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή μπορεί ν' ανατραπεί με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και Φ. Ζαμπούρας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ