Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Associated Press

«Ποτέ στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, η συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης σε ένα πραξικόπημα δεν ήταν τόσο άμεση. Διαθέτοντας το 95% των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ασκώντας σχεδόν μονοπώλιο στον γραπτό Τύπο, αυτά τα "μέσα του μίσους" έπαιξαν, στη Βενεζουέλα σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και στην εκτέλεση της απόπειρας ανατροπής του νόμιμου προέδρου Ούγκο Τσάβες, στις 11 Απριλίου 2002 (...). Τα μέσα ενημέρωσης, ενισχυμένα από το μονοπώλιό τους στην πληροφόρηση, υποστηρίζουν όλες τις ενέργειες της αντιπολίτευσης, δε μεταδίδουν, παρά πολύ σπάνια, τις κυβερνητικές δηλώσεις, δε μιλούν ποτέ για τη μεγάλη πλειοψηφία, η οποία ωστόσο επιβεβαιώθηκε στις κάλπες. Πάντοτε αντιμετώπιζαν τις λαϊκές συνοικίες ως μια "κόκκινη ζώνη", που κατοικείται από "επικίνδυνες τάξεις", "αγράμματους", "εγκληματίες" και, θεωρώντας αναμφίβολα ότι έχουν ελάχιστη φωτογένεια...».

*

Τα παραπάνω είχαν γραφτεί τον Αύγουστο του 2002 στη «Μοντ Ντιπλοματίκ».

***

Το ρεπορτάζ εκείνο αναφερόταν στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Ούγκο Τσάβες, συλλαμβανόταν, πριν τέσσερα χρόνια, από πραξικοπηματίες - ανδρείκελα της Ουάσιγκτον και τη διακυβέρνηση της πολύπαθης χώρας αναλάμβανε ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχάνων της Βενεζουέλας.

*

Οι Αμερικάνοι είχαν κάθε λόγο να προχωρήσουν σε κείνο το πραξικόπημα. Ο Τσάβες, βλέπετε, είναι αυτός που προωθεί την ανεξαρτητοποίηση του ΟΠΕΚ από την αμερικανική κηδεμονία. Που αρνείται την κηδεμονία της χώρας του από τις αμερικάνικες πολυεθνικές. Που απαγόρευσε τις πτήσεις πάνω από το έδαφος της Βενεζουέλας των αμερικανικών αεροσκαφών που στρέφονται κατά των ανταρτών της Κολομβίας. Που δηλώνει ότι «η Κούβα και η Βενεζουέλα οδεύουν προς την ίδια θάλασσα ευτυχίας, αφού επιθυμούν ένα νέο κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας». Που δηλώνει «υποστηρίζουμε την παλαιστινιακή υπόθεση και ζητούμε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Στο κάτω - κάτω, είμαστε αδέλφια με τους Παλαιστίνιους».

Ο Τσάβες ήταν αυτός που αρνήθηκε το 1989, ως στρατιωτικός, να στρέψει τα όπλα κατά του λαού του, κάνοντας πράξη το μήνυμα του Μπολιβάρ: «Καταραμένος ας είναι ο στρατιώτης που στρέφει τα όπλα του εναντίον του λαού του».

Ο Τσάβες είναι αυτός που μοιράζει γη στους φτωχούς, που κυβερνά για το λαό και όχι για την πλουτοκρατία.

***

Για όλους αυτούς τους λόγους, τον Αύγουστο του 2005, από το βήμα του Χριστιανικού Τηλεοπτικού Δικτύου της Βιρτζίνια, ο τηλε-ευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον (πρόεδρος του Χριστιανικού Συνασπισμού και πρώην υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος) είχε ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε ζωντανή εκπομπή, να δολοφονήσει τον Τσάβες. «Εάν φοβάται ότι προσπαθούμε να τον δολοφονήσουμε, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να το πράξουμε», δήλωσε ζωντανά ο ευαγγελιστής κήρυκας, φροντίζοντας να προσθέσει: «Ο Τσάβες είναι εχθρός των ΗΠΑ. Η εξάλειψή του θα είναι πολύ οικονομικότερη από την κήρυξη πολέμου».

*

Αλλά,

για όλους αυτούς τους λόγους, είναι, που ο λαός του τον εξέλεξε πρόεδρο και τον τίμησε δίνοντάς του τη νίκη σε 10(!) εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν από το Δεκέμβρη του 1998 στη Βενεζουέλα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εκείνο το πραξικόπημα, τον Απρίλη του 2002, απέτυχε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, χτες, ο Τσάβες πέτυχε μια ακόμα νίκη στις εκλογές στη Βενεζουέλα. Με πάνω από 61%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ