Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μεγάλη νίκη Τσάβες και «Πατριωτικού Πόλου»
  • Ο Ούγο Τσάβες επανεκλέγεται Πρόεδρος καθώς αποσπά το 60% των ψήφων
  • Ο «Πατριωτικός Πόλος» πρώτο κόμμα με το 60% των εδρών και τουλάχιστον 14 από τους 23 κυβερνήτες των επαρχιών της χώρας

Ο Ούγο Τσάβες πανηγυρίζει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Associated Press

Ο Ούγο Τσάβες πανηγυρίζει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ήταν απλώς η σπίθα για την τεράστια λατινοαμερικανική φιέστα που άρχισε το βράδυ της Κυριακής. Χιλιάδες κάτοικοι, τόσο της πρωτεύουσας Καράκας όσο και άλλων πόλεων, ξεχύθηκαν στους δρόμους και με πυροτεχνήματα και χορούς γιορτάζουν την επανεκλογή του Ούγο Τσάβες στην Προεδρία αλλά και τη σαφέστατη και άνετη επικράτηση του «Πατριωτικού Πόλου» στις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές. Η επιβεβαίωση από το λαό της Βενεζουέλας ήρθε, και τώρα πια είναι ώρα πράξης για την «κοινωνική επανάσταση», την οποία ευαγγελίζονται και έχει γίνει η ελπίδα του 80% των φτωχών αυτής της χώρας αλλά και ο τρόμος του 5% που «κατατρώγει» την τρίτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της υφηλίου.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 83% των ψήφων, ο Ούγο Τσάβες φαίνεται ότι αποσπά την απαιτούμενη πλειοψηφία καθώς συγκεντρώνει το 59% των ψήφων (περίπου 3 εκατομμύρια) σε αντίθεση με τον κύριο αντίπαλό του Φρανσίσκο Γκαρδένας Αρίας, που αποσπά το 38% ή 1.87 εκατομμύρια ψήφους, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται ο πρώην δήμαρχος του Καράκας, Κλαούδιο Φερμίν, με μόλις 143.558 ψήφους, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Οσο για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες, ανήλθε στο 56.89%.

«Η πιο σημαντική νίκη»

Μικρός οπαδός του Τσάβες

Associated Press

Μικρός οπαδός του Τσάβες
Οσο για τα αποτελέσματα στις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές (μόνο τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων παρέμειναν), η νίκη του «Πατριωτικού Πόλου» είναι καθολική. Παρότι η αντιπολίτευση είχε στηρίξει τις ελπίδες της εκεί, αφού τόνισε ότι ήταν «σε θέση να κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών και να εκλέξει πολλούς κυβερνήτες και δημάρχους στις υπερεκλογές», κάτι που θα μπορούσε να φέρει «σε δυσάρεστη θέση τον Τσάβες, εξαναγκάζοντάς τον σε μια δύσκολη συμβίωση», δε φαίνεται να δικαιώθηκε. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο «Πατριωτικός Πόλος» αποσπά πάνω από το 60% των εδρών του Εθνικού Κοινοβουλίου, τουλάχιστον 14 από τους 23 κυβερνήτες των επαρχιών της χώρας και την πλειοψηφία των δημαρχιών, ανάμεσά τους και τη δημαρχία της πρωτεύουσας Καράκας.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι νοκ άουτ. Ο,τι έχω στη ζωή θα σας το δώσω». Αυτές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Τσάβες αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που ήταν ίσως η πιο κρίσιμη στη χώρα. Επρόκειτο για «υπερεκλογές» - προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές - και μάλιστα με το νέο Σύνταγμα, με το οποίο ευελπιστεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Οι εκλογές είχαν οριστεί πρόωρα για τις 28 του Μάη εξαιτίας της ψήφισης του νέου Συντάγματος της χώρας, όμως λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν αναβλήθηκαν για προχτές Κυριακή.

Ο Τσάβες, εξάλλου, για να επικυρώσει τις αλλαγές αυτές, διακύβευσε και την ίδια την προεδρική του θητεία, αφού είχε εκλεγεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 56% στις προηγούμενες εκλογές στα τέλη του 1998, προκειμένου να επιτύχει την ψήφιση νέου Συντάγματος που προβλέπει την καθολική αναδιάρθρωση των θεσμών του κράτους.

Αστειότητες οι αμφιβολίες για το αποτέλεσμα

Το κλίμα αυτό δε φαίνεται να το συμμερίζεται ο μεγάλος χαμένος, ο Φρανσίσκο Αρίας, ο οποίος, χτες Δευτέρα, εξέφρασε αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που οδηγούν στην επανεκλογή του Προέδρου. «Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα δε συμπίπτουν με τα δικά μας. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο», τόνισε ο Αρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Βέβαια, την καταμέτρηση κάνουν από κοινού μία αμερικανική εταιρία και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο. Επίσης, όλες οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές καθώς και τα έξιτ πολς ιδιωτικών εταιριών προέβλεπαν την άνετη επανεκλογή του Ούγο Τσάβες, όπως μετέδωσε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της η έγκυρη εφημερίδα της χώρας «Ελ Νασιονάλ». Σύμφωνα με το ίδιο έντυπο, οι δημοσκοπήσεις των ιδιωτικών εταιριών έδιναν προβάδισμα τουλάχιστον 20 εκατοστιαίων μονάδων! Μολονότι στη Βενεζουέλα βρίσκονται και δεκάδες διεθνείς παρατηρητές, ο Αρίας προσπαθεί απέλπιδα να παίξει το χαρτί της αμφιβολίας, μήπως και καταφέρει κάτι... Εξάλλου δεδομένων των προθέσεων των ΗΠΑ και του παραδείγματος του Περού, ο Αρίας ποντάρει σε μια ανατροπή και μαζί του η καθεστηκυία τάξη της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ