Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Κοινή δράση ενάντια στις αιτίες

Η ανάγκη να δημιουργηθεί «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα στη Βοιωτία, τονίστηκε στην προχτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λιβαδειά το τοπικό παράρτημα του ΕΣΥΝ

Η ανάγκη ανάπτυξης και συντονισμού της δράσης ενός ευρύτατου κοινωνικού κινήματος που θα παλεύει ενάντια στις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, αναδείχτηκε προχτές το απόγευμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λιβαδειά, που διοργάνωσε το παράρτημα του ΕΣΥΝ στη Βοιωτία. Παράλληλα, διατυπώθηκε το αίτημα - που τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους κατοίκους της Βοιωτίας - για άμεση δημιουργία «στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος στο νομό, καθώς η μοναδική δομή που λειτουργεί, εδώ και τρία χρόνια, είναι το πρόγραμμα χορήγησης βουπρενορφίνης του ΟΚΑΝΑ.

Δεκάδες φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση εξέφρασαν την ανησυχία τους για «το πού θα πάει το πράγμα; Τι θα γίνει με την πρόληψη; Πού θα οδηγήσει η πριμοδότηση προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων χαμηλών προδιαγραφών; Πότε θα δημιουργηθεί επιτέλους "στεγνό" θεραπευτικό πρόγραμμα στη Βοιωτία», καθώς «μάθαμε ότι το πρόβλημα πλέον, μας αφορά όλους».

«Το μέτωπο έχει ανοίξει. Να συζητήσουμε με όλους τους φορείς να συστρατευτούν μαζί μας. Δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια. Χρειάζεται κοινός αγώνα και μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε ο Θανάσης Γουργιώτης, πρόεδρος του παραρτήματος ΕΣΥΝ στη Βοιωτία και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή άλλων δύο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θήβα και στα Ασπρα Σπίτια.

Αναφερόμενος στην αλλαγή της αντιναρκωτικής πολιτικής στη χώρα μας που επιχειρείται με το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες, ο Ηλίας Μιχαλαρέας πρόεδρος του ΕΣΥΝ, μίλησε για τη διάλυση των δομών πρωτογενούς πρόληψης, την απαξίωση των «στεγνών» προγραμμάτων, την υποβάθμιση των δομών Κοινωνικής Επανένταξης, την ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών απεξάρτησης, την ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος των ναρκωτικών. «Τα ναρκωτικά είναι ένας ιδιότυπος τρόπος καταστολής και κοινωνικού ελέγχου. Αντί να ανοίγουν κεφάλια δίνουν ηρωίνη», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη συστράτευσης και δράσης όλων των φορέων σε ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα. Ενώ ο Θανάσης Κανιάρης, μέλος της συντακτικής ομάδας του ΕΣΥΝ, επισήμανε την κατεύθυνση της ΕΕ να επικρατήσει η υποκατάσταση σε βάρος της θεραπείας σε κάθε κράτος - μέλος της.

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι του Τμήματος Ψυχολογικής Στήριξης του ΟΚΑΝΑ κατήγγειλαν ότι «είμαστε η μόνη δομή αντιμετώπισης των χρηστών στο νομό και πολλοί από αυτούς δε θα έπρεπε να έρχονται σε μας, γι' αυτό και πολλές φορές παραπέμπουμε σε "στεγνά" προγράμματα. Υπάρχει κι άλλος δρόμος».

«Ολοι οι φορείς του νομού να συμπαρασταθούμε στον αγώνα που γίνεται και να υψώσουμε τη φωνή μας για να προστατεύσουμε τη νεολαία μας. Εχουμε υποχρέωση να το κάνουμε», σημείωσε ο Λουκάς Μπίνιος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, το σωματείο Οικοδόμων, η Επιτροπή Ειρήνης Λιβαδειάς, το παράρτημα της ΟΓΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογοι Γονέων δημοτικών σχολείων, οι αθλητικοί σύλλογοι ΑΚΟΛ και ΑΧΟΛ, εκπαιδευτικοί και μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ