Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΣΧΑΤΟ
«Ολυμπιακό» δώρο 240 στρεμμάτων στο κεφάλαιο

«Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» και Δήμος Μοσχάτου ετοιμάζονται να παραδώσουν στο μεγάλο κεφάλαιο άλλη μια δημόσια έκταση, πολύτιμη για τους κατοίκους της περιοχής

Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» - δημιούργημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - παραδίδει τη δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο με τη συναίνεση και των δημοτικών αρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι η περίπτωση μιας έκτασης 240 στρεμμάτων στο Δήμο Μοσχάτου, στην περιοχή του Φαληρικού Ορμου αμέσως μετά τις εκβολές του ποταμού Ιλισσού. Το «σχέδιο» έχει ως εξής: Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», προκειμένου να «ξεφορτωθεί» μια μη επικερδή - για την ίδια - έκταση, προτείνει την παραχώρησή της στο Δήμο Μοσχάτου... υπό προϋποθέσεις. Προτείνει να ακολουθήσει ο Δήμος ένα από τα τρία σενάρια για την «αξιοποίηση» του χώρου. Τα σενάρια αυτά καταλήγουν, σε κάθε περίπτωση, σε ξεπούλημα σε ιδιώτες.

Αναλυτικά: Στην πρώτη περίπτωση μιλάει για παραχώρηση τμήματος της έκτασης σε «ιδιώτη - ανάδοχο». Και αναφέρει προκλητικά ότι ο ιδιώτης «θα αποζημιωθεί από την εμπορική λειτουργία του κέντρου». Στη δεύτερη περίπτωση προτείνεται «άμεση παραχώρηση από την Εταιρεία στο Δήμο του συνόλου της εκτάσεως», ενώ σημειώνεται πως ο Δήμος «αναλαμβάνει την ευθύνη του συνόλου των έργων», «με μέθοδο της δικής του επιλογής». Ως γνωστόν τα ταμεία των δήμων είναι άδεια και η «επιλογή» θα είναι και πάλι η παραχώρηση - μέσω ενοικίασης ή των περιβόητων ΣΔΙΤ - σε ιδιώτη.

Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση, προτείνεται η ανάπλαση της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία δημόσιου έργου ή ενδεχομένως σύμπραξης (σ.σ. με τον ιδιωτικό τομέα)». Και σε αυτή την πρόταση ο χώρος τελικά θα αξιοποιηθεί από το κεφάλαιο με τις γνωστές συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» θεωρεί ότι η «προσφορότερη λύση εμπίπτει στο πρώτο βασικό σενάριο». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι «το 55-60% της συνολικής έκτασης των περίπου 240 στρεμμάτων» θα «διαμορφωθεί σε χώρο πάρκου». Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της ΑΕ, μεταξύ των... «ήπιας μορφής» εγκαταστάσεων συμπεριλαμβάνονται ένα γήπεδο χωρητικότητας περίπου 3.000 θεατών και κερκίδες ύψους 8,5 μέτρων, δύο κτίρια αποδυτηρίων, άλλα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και γήπεδα 5Χ5 με κτίρια αποδυτηρίων κ.ά.

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ταξιάρχης Παπαντώνης (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) ενέκριναν - στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Νοέμβρη - την παραχώρηση. Το μόνο που βρήκε να πει ήταν πως θα... διεκδικήσει λιγότερες εγκαταστάσεις! Ουσιαστικά αποδεχόμενη την πρόταση δέχτηκε τη συμμετοχή ιδιώτη στην «αξιοποίηση του χώρου». Ο νεοεκλεγής (η θητεία του ξεκινάει απ' τις αρχές του έτους) δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μοσχάτου» Θωμάς Πέππας, παρακολούθησε το δημοτικό συμβούλιο και μίλησε στο «Ρ». Υπογράμμισε ότι η ΔΑΣ «επιμένει στην ανάγκη να αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί χώροι δημόσια περιουσία και να μην περάσουν στη δικαιοδοσία μιας ΑΕ, με τον κίνδυνο μετοχοποίησής τους». Προτείνει «να συσταθεί κρατικός φορέας διαχείρισης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις μελέτες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Να εξασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση του λαού». Τόνισε, τέλος, πως η ΔΑΣ «θα υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ