Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΓΑΙΑ - ΟΣΕ»
Στο... παζάρι η αμύθητη ακίνητη περιουσία

Αρχίζει το «μεγάλο φαγοπότι» με την «ΕΡΓΟΣΕ»

Το 1995 ιδρύεται η πρώτη θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ, η «ΕΡΓΟΣΕ», στην οποία ανατίθενται πλέον ουσιαστικά «εν λευκώ» η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, καθώς και η κατασκευή έργων, άνω των 550 δισ. δραχμών τότε, χωρίς να είναι γνωστό αν τα έργα αυτά θα είναι προς όφελος των ελληνικών σιδηροδρόμων ή των μεγαλοεργολάβων.

Στο καταστατικό προβλέπεται ότι η «ΕΡΓΟΣΕ» θα μπορεί να ανήκει και σε ιδιώτες μέχρι 49%, αλλά και να διοικείται πάλι από ιδιώτες, μόνο με μια απλή απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου! Η «ζωή» της εταιρείας καθορίζεται στα 50 χρόνια, ενώ ανοίγει ο δρόμος - κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη - για αποσπάσεις υπαλλήλων του ΟΣΕ στην «ΕΡΓΟΣΕ», για τη στελέχωση των υπηρεσιών της. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι από τότε δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, στο καταστατικό της «ΕΡΓΟΣΕ» ορίζεται ρητά ότι ο γενικός διευθυντής προσλαμβάνεται από την «ελεύθερη αγορά», ενώ στο «σύμβουλο διαχείρισης» παραχωρούνται και μεταβιβάζονται, χωρίς ανταλλάγματα, όλα τα πάσης φύσεως δικαιώματα και υποχρεώσεις του ΔΣ του ΟΣΕ, που αφορούν το επενδυτικό πρόγραμμα 1995 - 1999, ύψους άνω των 550 δισ. δραχμών! Το «μεγάλο φαγοπότι» για τα νέα αφεντικά του ΟΣΕ, αρχίζει σε πρώτη φάση με την ανάθεση τεσσάρων έργων στην «ΕΡΓΟΣΕ». Πρόκειται ουσιαστικά για την... προικοδότηση της «ΕΡΓΟΣΕ» με 110 δισ. δρχ., που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων. Συνολικά η «ΕΡΓΟΣΕ» καλείται να «μοιράσει» κονδύλια άνω του 1,5 τρισεκατομμυρίου δραχμών από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, που υπολογιζόταν αρχικά ότι θα είναι το «φαγοπότι» του Οργανισμού μέχρι το 2005.

Σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, το 2001 ιδρύεται η θυγατρική «ΓΑΙΑΟΣΕ», με σκοπό την ...«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Μιας περιουσίας, που η λογιστική της και μόνο αξία αποτιμάται σε 2 δισ. ευρώ και είναι η δεύτερη στην Ελλάδα, μετά την εκκλησιαστική περιουσία. Στην πραγματικότητα, γίνεται λόγος για μια περιουσία το εύρος και η πραγματική αξία - τιμή της οποίας δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί και σε κάθε περίπτωση είναι πολλαπλάσια της λεγόμενης λογιστικής αξίας.

Το Μάρτη του 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προσλαμβάνονται οι πρώτοι «σύμβουλοι» στη «ΓΑΙΑΟΣΕ». Εργο των «συμβούλων» είναι η καταγραφή και εκτίμηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η «αξιοποίηση» (διάβαζε εκποίηση) της περιουσίας. Αυτή ακριβώς την πολιτική εκποίησης της περιουσίας του ΟΣΕ, που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε να συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο που η «νέα διακυβέρνηση» δεν αρκείται στην... απογραφή του ΠΑΣΟΚ και ανακοινώνει (Ιούλης 2005) νέο διαγωνισμό για την ανάδειξη «αναδόχου», ο οποίος θα αναλάβει την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ