Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οταν η «δημοκρατία» πάει περίπατο...

Προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης της Πανσπουδαστικής ΚΣ και φίμωσης πολιτικών και συνδικαλιστικών απόψεων στη ζωή του Πανεπιστημίου γίνεται από μερίδα καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κατσίκα, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αραγε, είναι τυχαίο που η ...προσπάθεια αυτή γίνεται την ώρα που κατεβαίνουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων του ΠΑΜΑΚ τα νέα αντιδραστικά μέτρα της «εσωτερικής αξιολόγησης» και του «συμπληρώματος διπλώματος» και η Πανσπουδαστική ΚΣ πρωτοστατεί στην αντίσταση των φοιτητών, για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και διεκδικεί δημόσια δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και όχι των επιχειρήσεων;

Πρόσφατα ο Ηλ. Κατσίκας εισηγήθηκε στη ΓΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών να πάρει απόφαση καταδίκης της δράσης της Πανσπουδαστικής ΚΣ και η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στη Σύγκλητο του ΠΑΜΑΚ, για να «επιληφθούν του θέματος», όπως ζήτησε ο Ηλ. Κατσίκας. Αφορμή στάθηκε μια προφορική ανακοίνωση συνδικαλιστών από την ΠΚΣ την ώρα του μαθήματος. Οι συνδικαλιστές της ΠΚΣ ενημέρωσαν προφορικά τους συμφοιτητές τους ότι ερήμην των φοιτητικών συλλόγων του ΠΑΜΑΚ ψηφίζονταν τα εν λόγω αντιδραστικά μέτρα στις ΓΣ των Τμημάτων του ΠΑΜΑΚ κι ότι εκείνη μάλιστα την ώρα της προφορικής ανακοίνωσης είχε ΓΣ το Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών με αυτά τα θέματα, ώστε να πάρει απόφαση. Οι απόψεις αυτές ενόχλησαν προφανώς τον Ηλ. Κατσίκα, ο οποίος εισηγήθηκε το παρακάτω κείμενο:

«...εισέβαλαν απροειδοποίητα στο αμφιθέατρο 11, όπου εξελισσόταν το μάθημα Οικονομική Θεωρία Ι, πέντε φοιτητές κι ένας από αυτούς ανέπτυξε κάποιου είδους πολιτικές/συνδικαλιστικές απόψεις. Οι εκκλήσεις, που απηύθυνα να μην προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια κατά την ώρα του μαθήματος αγνοήθηκαν. Από το ακροατήριο με πληροφόρησαν αργότερα ότι επρόκειτο για εκπροσώπους της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο με πολλές και σημαντικές προεκτάσεις γι' αυτό και καλώ τα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου, εν προκειμένω τη ΓΣ του Τμήματος και τη Σύγκλητο, να επιληφθούν του θέματος». Κι αυτό το κατάπτυστο κείμενο το υπερψήφισαν 10 (!) καθηγητές της ΓΣ, άλλοι 12 ψήφισαν «λευκό», μόνο 2 ψήφισαν «κατά» κι ένας έκανε «αποχή»...

Απάντηση σ' όσους υποστηρίζουν τα παραπάνω δίνει η Πανσπουδαστική ΚΣ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οταν καίγεται κάποιων η γούνα να περάσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική και τα αντιδραστικά νομοσχέδια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, να βάλουν μια ώρα νωρίτερα ταφόπλακα στο μέλλον μας, τότε η "δημοκρατία" πάει περίπατο... με χουντικά μνημόνια. Σε όλα αυτά οι δυο μεγαλύτερες παρατάξεις, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, συνοδοιπόροι της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τηρούν σιγήν ιχθύος...» και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τον αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα, διεκδικώντας ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές και τους καθηγητές των πανεπιστημίων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες, που θυμίζουν μαύρες εποχές, και καλεί σε αγωνιστική συμμετοχή στην προσυγκέντρωση της απεργιακής κινητοποίησης κατά του προϋπολογισμού πείνας στις 10.30 π.μ. στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με κατεύθυνση την ταξική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ