Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Την κατηγορηματική αντίθεση των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρεμπόρων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ, που καταγγέλλει ανοιχτά τις μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων

Την κατηγορηματική αντίθεση των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΒΣΑ), που κατάγγειλε ανοιχτά τις σχετικές μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων και της κυβέρνησης. Μόλις προχτές, οι μεγαλέμποροι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων (ΣΕΛΠΕ), αξίωσαν και ανοιχτά πλέον την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οπως ανακοίνωσαν, σε γεύμα εργασίας που παρέθεσαν στον υπουργό Ανάπτυξης, έβαλαν ως μείζονος σημασίας θέμα τη «λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Είναι φανερό ότι οι μεγαλοεργοδότες όχι μόνο δεν αιφνιδιάζουν κανένα, αντίθετα, κάνουν το αυτονόητο και αναμενόμενο: αξιοποιούν τα βήματα που έχουν γίνει από τους κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια γύρω από το θέμα του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων, για να θέσουν επιτακτικά μια από τις πάγιες αξιώσεις τους όπως είναι η κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τους εργαζόμενους. Να θυμίσουμε, ότι ο δρόμος προς την ικανοποίηση της απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου στο λιανεμπόριο έχει ανοίξει ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (άνοιγμα του ωραρίου) και διευρύνθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ (με το νόμο που ουσιαστικά απελευθερώνει το ωράριο). Και βέβαια, είναι πολύ πρόσφατες οι κυβερνητικές προθέσεις όπως εκφράστηκαν διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα για άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο.

Αναφερόμενη στο θέμα, η ΟΒΣΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει τόσο τις μεθοδεύσεις των μεγαλεμπόρων, όσο και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που - όπως τονίζει - με τους νόμους που ψήφισαν διεύρυναν παραπέρα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και ελαστικοποίησαν τις εργασιακές σχέσεις. «Η πολιτική που ακολουθούν είναι πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, αποθράσυνε τους ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων να απαιτούν ακόμη και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», υπογραμμίζει η ΟΒΣΑ. Επισημαίνει, ακόμη, ότι κάτι τέτοιο θα επιταχύνει το κλείσιμο των μικρών μαγαζιών γιατί είναι αδύνατο τα αντεπεξέλθουν οι αυτοαπασχολούμενοι σε ένα τέτοιο ωράριο. «Η ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και της παραγωγής από λίγα πολυκαταστήματα εκτός από τα κλεισίματα των μικρών μαγαζιών θα καταστήσει ευάλωτες τις βιοτεχνίες στα πολυκαταστήματα και τους μεγαλοεισαγωγείς, θα τις περιθωριοποιήσει ακόμη πιο πολύ οδηγώντας πολλές από αυτές σε κλείσιμο».

Η ΟΒΣΑ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το συντονισμένο αγώνα με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ ενάντια στην πολιτική αυτή, ενάντια στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος που ανοίγουν το δρόμο στην αντιλαϊκή πολιτική. Απαιτεί κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων για το ωράριο, όλα τα καταστήματα να λειτουργούν το πολύ 48 ώρες την βδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά, να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αργία της Κυριακής, να υποστηριχτεί το αίτημα των εργαζομένων για 35ωρο, επτάωρο, πενθήμερο, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ