Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Νάουσα στην Εθνική Αντίσταση

Το βιβλίο του Στέργιου Αποστόλου «Η συμβολή της Νάουσας στην Εθνική Αντίσταση 1941 - 1944», παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στις 15/12, στη Νάουσα.

Ο ιστορικός - συγγραφέας Γιώργος Τεμεκενίδης σημείωσε πως το βιβλίο αποτελεί μια τεκμηριωμένη καταγραφή όσων έγιναν στην περιοχή. Αξιοποιεί πηγές και πληροφορίες για τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, των κατοίκων της Νάουσας, τη γεμάτη αυταπάρνηση προσφορά των κομμουνιστών πατριωτών. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην πείνα και στην εξαθλίωση του λαού, στις κινητοποιήσεις των μαθητών, στις απεργίες και κινητοποιήσεις των εργατών στις βιομηχανικές μονάδες της πόλης. Καταγράφει τα πρώτα σκιρτήματα και τη δημιουργία των πρώτων αντάρτικων ομάδων και τον ηρωισμό των ανταρτών του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με καπετάνιο των Ναουσαίο Γιώργο Ερυθριάδη.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ, συγγραφέας - δημοσιογράφος, Γιώργης Μωραΐτης, ο οποίος, μιλώντας για το βιβλίο, ανέφερε πως δίνει τη μάχη της αποκατάστασης της Εθνικής Αντίστασης κι αυτό βοηθάει τους αγώνες, προσφέρει θάρρος και δύναμη για να γίνουν τα οράματα πραγματικότητα και να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Ο συγγραφέας Σ. Αποστόλου εξέφρασε την ικανοποίησή του, που κατόρθωσε να διασώσει και να παραδώσει στις ερχόμενες γενιές ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της Νάουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ