Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκοψαν και τον «Ζορμπά»

«Συρτάκι και τζατζίκι»!!! χαρακτήρισε το διάσημο παγκοσμίως έργο του Μίκη Θεοδωράκη ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, Στ. Λαζαρίδης

Παλιότερη παράσταση του «Ζορμπά» στη Λυρική
Παλιότερη παράσταση του «Ζορμπά» στη Λυρική
Δεν πάει καιρός από την ακύρωση, ουσιαστικά, από την κυβέρνηση, των 17 προγραμματισμένων συναυλιών του Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Μπενάκη, και ένα νέο «κρούσμα» ακυρώνει την παρουσίαση έργου του δημιουργού. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, Στ. Λαζαρίδης, «έκοψε» 32 παραστάσεις του μπαλέτου «Ζορμπάς» (25 στη Γερμανία και 7 στην Πολωνία), που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Οπως καταγγέλλεται, η χώρα μας χάνει μια μοναδική ευκαιρία να εμφανίσει στο ξένο κοινό ένα ελληνικό χορευτικό σχήμα και μάλιστα κρατικό - το Μπαλέτο της Λυρικής - με ένα διάσημο παγκοσμίως έργο, με τις υπογραφές των Νίκου Καζαντζάκη και Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα, η «εξήγηση» του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, για την απόφασή του αυτή, είναι ότι δεν προτίθεται να ασχοληθεί με «τουριστικά έργα» του τύπου «συρτάκι και τζατζίκι»!!! Ο μετακληθείς κοσμοπολίτης «φιλέλληνας», διορισμένος από την κυβέρνηση στην κρατική Λυρική, μπέρδεψε τ' αυγά με τα πασχάλια... Η δε απαξιωτική συμπεριφορά του είναι ένα ακόμη δείγμα του «εκπολιτιστικού» έργου της κυβέρνησης και όσων επέλεξε να το υλοποιήσουν.

Θυμίζουμε ότι το μπαλέτο «Ζορμπάς» ήταν παραγγελία του διάσημου Φεστιβάλ της Βερόνας (1988) και έκτοτε παίχτηκε (σε μορφή μπαλέτου ή συμφωνική) από όπερες και ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη συμφωνική εκτέλεση του έργου έγινε στη «Μετροπόλιταν Οπερα» της Ν. Υόρκης με την Ορχήστρα και Χορωδία του Μόντρεαλ, σε διεύθυνση του Charles Dutoit. Κυκλοφόρησε σε CD με τους ίδιους συντελεστές και με συμμετοχή της Ορχήστρας «Φιλαρμόνια» του Λονδίνου (δισκογραφική «Decca») και επιλέχθηκε από τους μουσικοκριτικούς της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» μεταξύ των 20 καλύτερων συμφωνικών έργων του 2003!

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι μουσικοί, τεχνικοί και υπάλληλοι της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», τονίζουν ότι «η υπαναχώρηση του ΥΠΠΟ από την ανειλημμένη και υπογεγραμμένη υποχρέωσή του θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ίδιας της ορχήστρας και δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά σχετικά με την αντίληψη του αρμόδιου για την πολιτιστική πολιτική της Ελλάδας υπουργείου για το έργο του συνθέτη». Οι εργαζόμενοι στην ορχήστρα διεκδικούν «την πάγια μέχρι πριν 3 χρόνια κρατική επιχορήγηση όχι ως κρατικό "μποναμά", αλλά ως αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας που διαφυλάσσει, περιφρουρεί και αναπτύσσει τον πολιτισμό. Εάν ήρθε η ώρα να "πληρώσουμε" επειδή επιλέξαμε τον όμορφο δρόμο της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη... είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε και να αποδεχτούμε ότι "δυστυχώς επτωχεύσαμεν", καθώς ζούμε σε μια χώρα που θεωρεί τον Πολιτισμό, τη Γλώσσα και την Παιδεία έννοιες χρεοκοπημένες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ