Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Σκοπιμότητα και κόπωση

Η έλλειψη θεάματος από τον τρόπο παιχνιδιού και η κούραση πολλών παικτών βασικά στοιχεία της εικόνας των ομάδων στη Γερμανία

Για πολλούς η στιγμή που δικαιώθηκε φέτος το ποδόσφαιρο σκοπιμότητας

Associated Press

Για πολλούς η στιγμή που δικαιώθηκε φέτος το ποδόσφαιρο σκοπιμότητας
Μιλώντας βέβαια για τον τομέα της εμπορευματοποίησης και τα κέρδη που αυτή συνεπάγεται, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι όλο το κλίμα του «δούναι και λαβείν» είχε αντίκτυπο με τον ένα ή άλλο τρόπο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Το ποδόσφαιρο σκοπιμότητας με αντικειμενικό στόχο απλά τη νίκη που θα φέρει έσοδα, ήταν η παράσταση που είδαμε στα περισσότερα παιχνίδια της φετινής διοργάνωσης. Στις αιτίες για την έλλειψη θεάματος βέβαια μπαίνει και το θέμα της κόπωσης των περισσότερων παικτών, ιδιαίτερα αυτών που αγωνίζονται στους λεγόμενους ισχυρούς συλλόγους, από τα πολλά παιχνίδι με τους συλλόγους τους και τις εθνικές. Σε γενικές γραμμές το φετινό ήταν ένα μουντιάλ που δεν έλαμψαν τα αστέρια! Δείγμα ενός ποδοσφαίρου μιας νέας εποχής που μαθαίνει να ζει χωρίς ονόματα αλλά με παίκτες στιλ ρομπότ. Που θα αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι αναγκασμένοι να ξεπερνούν ακόμα και την κούραση.

Κάτι κουρασμένοι... παίκτες

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που συνολικά είχαν πάνω από ένα χρόνο συνεχόμενων παιχνιδιών, αν αναλογιστεί κανείς την καινούρια μόδα των συλλόγων για περιοδείες (με σκοπό τα κέρδη) στην προετοιμασία του καλοκαιριού (πράγμα που σημαίνει λιγότερο χρόνο ελεύθερο για ξεκούραση) και που φαίνεται να ακολουθούν και οι εθνικές ομάδες. Η περίπτωση της απόδοσης του Ροναλντίνιο που μετά από μια έξοχη χρονιά στην Μπαρτσελόνα στο Μουντιάλ δε φάνηκε (έστω και εάν ο τρόπος παιχνιδιού της εθνικής Βραζιλίας ήταν διαφορετικός) αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα. Τα ίδια ισχύουν και για την παρουσία - απουσία του Φρανκ Λάμπαρντ, τα μέτρια ματς του Μίκαελ Μπάλακ με τη Γερμανία και τααδύναμα πλασέ (που έγιναν αστεία) του Σουηδού Ιμπραΐμοβιτς. Για πολλούς δεν ήταν μάλιστα τυχαίο ότι η Ιταλία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια αφού αντιπροσώπευε πλήρως το γενικότερο κλίμα. Η τακτική του Λίπι για το παραδοσιακό ποδόσφαιρο των Ιταλών, αμυντικό αργό και ένα γκολ ίσως να είναι αρκετό, δε φάνηκε να έχει αντίλογο. Στα περισσότερα ματς κυριάρχησε το σκληρό παιχνίδι, δείγμα και αυτό της σκοπιμότητας ενώ δεν έλειψε και το ξύλο (Ολλανδία - Πορτογαλία, Πορτογαλία - Αγγλία).

  • Συνυφασμένη με το γενικότερο μέτριο κλίμα ήταν και η διαιτησία του φετινού Μουντιάλ. Η προσπάθεια της ΦΙΦΑ να σβήσει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης διοργάνωσης σε Ιαπωνία/Ν.Κορέα, με τις αυστηρές συστάσεις προς τους άρχοντες των αγώνων, δημιούργησε σύγχυση με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να προκαλούν με τις αποφάσεις.
  • Το τέλος της καριέρας ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι από τα σημεία που ξεχωρίζουν σε αυτή τη διοργάνωση, έστω και εάν οι τίτλοι τέλους μπήκαν επίσης με ξεχωριστό τρόπο (αποβολή του στον τελικό για κουτουλιά εκτός φάσης στον Ματεράτσι).

Μπ.ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νωθρά» φαβορί, κεφάτα αουτσάιντερ (2018-06-30 00:00:00.0)
Οι... ψίθυροι, η ΟΥΕΦΑ και η πραγματικότητα (2015-09-27 00:00:00.0)
Δικαιολογημένες και με αιτίες οι διαμαρτυρίες των Βραζιλιάνων (2014-06-22 00:00:00.0)
Σύγκρουση... φιλοσοφιών (2014-06-07 00:00:00.0)
Πηγή κινδύνων για παίκτες τα νέα σχέδια της UEFA (2014-04-06 00:00:00.0)
Ο αθλητισμός ήταν... απών (2002-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ