Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μόνη διέξοδος η οργανωμένη διεκδίκηση

Η γούνα συγκαταλέγεται στους κλάδους εκείνους που, μαζί με την κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό, δέχτηκαν ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα, στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Η επεξεργασία και το εμπόριο της γούνας συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, ενώ τα μεγάλα εργοστάσια, με την παρότρυνση, ακόμα και τη χρηματοδότηση της ΕΕ και της κυβέρνησης, μεταφέρονται σε άλλα κράτη, με χαμηλότερο «εργατικό κόστος», αφήνοντας χωρίς δουλιά χιλιάδες εργάτες. Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, που καταγράφονται τόσο στην Καστοριά, στη Σιάτιστα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν τον «μπαμπούλα» για τους εργαζόμενους να αποκηρύξουν κάθε εργασιακό και άλλο δικαίωμα. Ως αποτέλεσμα, γίνονται θύματα των εργοδοτών τους και του μεγάλου κεφαλαίου, που τους απειλούν με απόλυση και αντικατάσταση.

Κρίνοντας από αυτή τη σκοπιά το ζήτημα, ο Ναούμ Τσαούσης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Γούνας Σιάτιστας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Γούνας, είπε στο «Ρ»:

«Η γούνα πάει καλά. Αυτοί που δεν πάνε καλά είναι οι γουνεργάτες. Αξίζει να σας πω ότι τα μεροκάματα είναι 15-20-25 ευρώ και οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι και χωρίς ωράριο. Δώρα και άδειες είναι άγνωστες λέξεις. Τα χαμηλά μεροκάματα, η ανεργία και η έλλειψη δικαιωμάτων έχει συρρικνώσει τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο, οι οποίοι φεύγουν από το επάγγελμα και κάνουν ακόμα και τις πιο απίθανες δουλιές για να επιβιώσουν.

Οι οικοτεχνίες εξαφανίζονται και όσες διατηρούνται πληρώνουν μόνο ΤΕΒΕ για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν τη σύνταξη. Ο μόνος δρόμος για τους γουνεργάτες είναι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να γραφτούν στα σωματεία τους και να απαιτήσουν οργανωμένα τα δικαιώματά τους, προκειμένου να μη μένουν εκτεθειμένοι στον εκβιασμό. Να διεκδικήσουν την εφαρμογή των συμβάσεων εργασίας τους. Μόνο ενωμένοι και οργανωμένοι μπορούν να πετύχουν μεταστροφή της κατάστασης, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση αναγκάζονται να υποκύπτουν στην τρομοκρατία του εργοδότη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ