Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
ΥΓΕΙΑ
Στόχος η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης
  • Οι όποιες δαπάνες του προϋπολογισμού προσανατολίζονται, για την ενίσχυση και στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων
  • Διευρύνονται τα ελλείμματα του κλάδου Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων
  • Ραγδαία ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, όπως και όλοι των προηγούμενων ετών - τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ - είναι προσαρμοσμένος στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, σε βάρος των κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Οι αναφορές, της κυβέρνησης για ποιότητα, αποδοτικότητα, εξατομίκευση των υπηρεσιών, οικονομία, συνδέονται με την παραπέρα εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, τη μεγαλύτερη σύνδεση της χρήσης υπηρεσιών Υγείας των εργαζομένων από την ικανότητά τους να τους αγοράζουν από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Συνδέονται με τη γρήγορη προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, ώστε σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας να μπορούν να αποφέρουν κέρδη και να πάψουν να αποτελούν μαύρες τρύπες του Κρατικού Προϋπολογισμού. Γι' αυτό και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εξασφαλίζει την πλήρη και επαρκή κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Γι' αυτό και πρόσφατη εγκύκλιος τα υποχρεώνει να περιορίσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Γίνεται σαφές, πως οι όποιες δαπάνες διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, προσανατολίζονται, για την ενίσχυση και στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσα από τις λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα βαθαίνει ακόμα περισσότερο ο αντιλαϊκός τους χαρακτήρας.

Η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, η πολιτική που ακολουθεί στην Υγεία, θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις ταξικές ανισότητες, θα αυξηθεί η οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους Ταμείων.

Ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, να στηρίζει τα διάφορα μονοπώλια στην Υγεία, αποτυπώνεται στους στόχους που βάζει όπως: «α) Οικονομική εξυγίανση του ΕΣΥ και εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του και β)Προώθηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά της Υγείας». Δηλαδή, διευκολύνει τις επενδύσεις, των επιχειρηματιών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που βοηθούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας και το χτύπημα των κατακτήσεων που είχαν οι λαοί τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ακόμα προϋπολογισμό, που δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Η πολιτική της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στη διεύρυνση των ελλειμμάτων του κλάδου Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού αποτελούν τους κύριους χρηματοδότες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το έλλειμμα στον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ αγγίζει τα 940 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος Υγείας του ΟΓΑ το 2007 θα παρουσιάσει έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο τα Ταμεία χρηματοδοτούν τον ιδιωτικό τομέα με 74 εκατ. ευρώ μόνο για εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας. Στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2006, στον πίνακα 25, που αφορά τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων, το 82,13% αυτών, προέρχεται από τα νοσήλια και μόλις το 3,5% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα ελλείμματα που οι ίδιες οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας δημιουργούν, αξιοποιούνται ως άλλοθι και πρόσχημα για τη λήψη πρόσθετων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων και ταυτόχρονα στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Ετσι, πρόσφατα ήρθε στη Βουλή διάταξη νόμου, που επιβάλει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις προληπτικού ελέγχου.

Μεθοδεύεται η παραχώρηση εξετάσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων στον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση των νοσηλίων.

Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας θα οδηγηθούν σε υψηλότερα ποσοστά. Ηδη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αποτελούν το 48,7% των συνολικών δαπανών και κατέχουμε τη δεύτερη θέση μαζί με τη Λετονία στην Ευρώπη των 25. Το 2004 ήταν το 46,1%.

Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας

Ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται ραγδαία. Ο ανταγωνισμός γίνεται αδυσώπητος, αφού οι αποδόσεις κεφαλαίων στο χώρο της Υγείας κινούνται γύρω στο 25%. Δηλαδή, μέσα σε μια τετραετία γίνεται απόσβεση. Ετσι:

  • Τα περιθώρια του καθαρού κέρδους είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σύγκριση με τη μέση επίδοση της ελληνικής οικονομίας.
  • Ο τζίρος των επιχειρήσεων την περίοδο 1997-2004 αυξήθηκαν κατά 134%.
  • Οι Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία.

Ηδη, έχουν προχωρήσει μια σειρά επιχειρηματικές συμφωνίες, π.χ. ΜΕΘ, δημιουργία 4 Μονάδων ΜΕΘ δυναμικότητας 160 κρεβατιών στο «Σωτηρία» από το «μη κερδοσκοπικό» Σωματείο ΜΕΘΕΞΗ 2005. Την ίδια στιγμή παραμένουν 150 δημόσια κρεβάτια αναξιοποίητα, λόγω ελλείψεων προσωπικού, ενώ το κράτος νοικιάζει 73 κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι επιχειρηματίες ενθαρρημένοι από την ίδια την κυβερνητική πολιτική, διεκδικούν ακόμα και το managment των δημόσιων νοσοκομείων ή νοσοκομείων ΝΠΙΔ που βρίσκονται στην εποπτεία του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπράξεων αποτελεί και η επιχειρηματική συμφωνία, που αφορά στο «Ασκληπιείο Βούλας».

Τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων όχι μόνο δεν εκμηδενίστηκαν όπως υποσχόταν ο προηγούμενος υπουργός Υγείας, αντίθετα μετά τη ρύθμιση το 2004, μέσα σε 15 μήνες έφθασαν τα 1,5 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης των νοσοκομείων για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το φάρμακο

Η κατάσταση στο Φάρμακο δεν είναι καλύτερη για τα λαϊκά στρώματα. Τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, συνέβαλαν στις παραπέρα ανατιμήσεις φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης. Αυξήθηκε η οικονομική επιβάρυνση των Ταμείων των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Οι μόνοι που είδαν τα κέρδη να ανεβαίνουν σε νέα ύψη ρεκόρ, είναι οι φαρμακοβιομήχανοι και οι διάφορες εισαγωγικές εταιρείες, που δε διστάζουν μπροστά στα κέρδη τους να δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Οι διάφορες αναφορές στην Εισηγητική Εκθεση για την ψήφιση νέου νομοσχεδίου για τις προμήθειες αποτελούν καθαρή πρόκληση για τη νοημοσύνη του λαού μας, αφού, όσο κυριαρχούν και λυμαίνονται το χώρο της Υγείας οι κάθε λογής επιχειρηματίες, τα δημόσια νοσοκομεία θα μετατρέπονται σε κερδοσκοπικούς μηχανισμούς.

Χωρίς αντίκρισμα για τα λαϊκά συμφέροντα είναι οι επισημάνσεις για την ΠΦΥ, αφού αυτή θα οικοδομηθεί σε επιχειρηματική βάση. Η πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου με το διαδημοτικό δίκτυο δομών υγείας, σηματοδοτεί αυτή την κατεύθυνση.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας εμφανίζει μια αύξηση 5,7% το 2007, σε σχέση με το 2006. Ενώ, στον τομέα της Ψυχικής Υγείας η κατάσταση είναι δραματική, αφού μειώνονται οι επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού σε σχέση με το 2006 σε ποσοστό 42,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ