Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Σα να έχει αναθεωρηθεί ήδη το άρθρο 16!

Λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δραστικός περιορισμός στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Μαύρη εργασία και δάνεια για τους φοιτητές που προέρχονται από λαϊκά στρώματα. Τετραετή «συμβόλαια» ανάμεσα στα πανεπιστήμια και το υπουργείο για χρηματοδότηση με βάση την «αξιολόγηση» και το βάθεμα των αναδιαρθρώσεων. Αυταρχικές μεθοδεύσεις και προετοιμασία του εδάφους για κατάργηση του ασύλου.

Αυτή είναι η ουσία του προσχεδίου για το νέο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που προωθείται παράλληλα με τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ενα κανονιστικό πλαίσιο, πλήρως εναρμονισμένο με τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας και της Μπολόνια, που βάζει ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Θεσμοθετεί τις ρυθμίσεις εκείνες που θα φέρουν τα πανεπιστήμια στα μέτρα των μονοπωλίων. Λάμπει διά της απουσίας της οποιαδήποτε δέσμευση του κράτους ότι οφείλει να παρέχει δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για το προσχέδιο του νέου νόμου - πλαίσιο το άρθρο 16 έχει ήδη αναθεωρηθεί...

Η περιβόητη «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων και η καθιέρωση των εσωτερικών κανονισμών, με το προσχέδιο του νέου νόμου, λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης: Τα πανεπιστήμια μέσα από δικές τους εσωτερικές διαδικασίες καλούνται να εναρμονιστούν στο νέο τους ρόλο, χωρίς να χρειαστεί να θεσμοθετήσει τίποτα παραπάνω η κυβέρνηση. Επιπλέον, η οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων τα δεσμεύει να βρίσκουν τα ίδια τους πόρους που χρειάζονται για τη λειτουργία τους. Δεδομένου, δε, ότι πουθενά στο προσχέδιο δεν ορίζεται πως το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση ενώ θεσμοθετεί τη δυνατότητα χρηματοδότησης από άλλους πόρους, τα ιδρύματα θα βγουν στο κυνήγι της χρηματοδότησης προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ