Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Πράσινο... καρμπόν της κυβερνητικής πρότασης

Η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 αρχίζει με την επισήμανση ότι «η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει κατά προτεραιότητα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» και ότι τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν πρέπει να έχουν τη μορφή «μη κερδοσκοπικών φορέων». Αν και αυτά μοιάζουν να παρέχουν κάποιες εγγυήσεις για την ανώτατη εκπαίδευση μετά την αναθεώρηση (και το ΠΑΣΟΚ ως τέτοιες θέλει να τις πλασάρει), στην πραγματικότητα δεν προστατεύουν ούτε το λαό ούτε την ανώτατη εκπαίδευση από τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η αναθεώρηση. Η «κατά προτεραιότητα» ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου σημαίνει ότι θα ενισχύονται εξίσου και τα ιδιωτικά ιδρύματα, απλά... τα δημόσια θα προηγούνται στη λίστα της κρατικής επιχορήγησης, η οποία εφόσον θα μοιράζεται και στα ιδιωτικά ιδρύματα, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο απ' ό,τι σήμερα. Οσο για τη «μη κερδοσκοπική» μορφή, είναι απλώς μια μορφή εταιρείας, που επανεπενδύει τα κέρδη της στην ίδια την επιχείρηση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν έχει κέρδη, το αντίθετο! Μπορεί η «επιχείρηση ΑΕΙ» να είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, να έχει τεράστια δίδακτρα και να μοσχοπουλάει ερευνητικές εργασίες, ξεζουμίζοντας το προσωπικό της και όλα αυτά τα τεράστια κέρδη να επενδύονται π.χ. για νέα Τμήματα, για διαφήμιση και γενικότερα για ανάπτυξη της επιχείρησης.

Οπως η ΝΔ, έτσι ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ, ζητάει την αναθεώρηση των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 16, ώστε «να παρέχεται η δυνατότητα σύστασης ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από ιδιώτες». Προσθέτει, δε, ότι «αυστηρός στόχος της νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης, με ενότητα και ομοιογένεια». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα θα λειτουργούν σε ενιαία αγορά, με τις ίδιες αρχές και τους ίδιους κανόνες: Τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς!

Πέρα όμως από την ουσιαστική και τυπική ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, και το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του για την αναθεώρηση αφήνει να εννοηθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας θα κατακλύσει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, προτείνει την πλήρη κατάργηση της παραγράφου 7 του άρθρου 16 (με πρόσχημα ότι δημιουργεί μπέρδεμα μετά την «ψευτοανωτατοποίηση» των ΤΕΙ), απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη του για εξασφάλιση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κάθε άλλης ειδικής εκπαίδευσης.

Οπως και η ΝΔ βέβαια, ντύνει την πρότασή του με «σάλτσες», προτείνοντας την αναθεώρηση της παραγράφου 2, ώστε να προστεθεί στους σκοπούς της Παιδείας η ανάπτυξη της «ανθρωπιστικής, κοινωνικής και δημοκρατικής συνείδησης». Οταν όμως οι ιδιώτες θα έχουν τον πρώτο λόγο στα εκπαιδευτικά πράγματα και η Παιδεία θα πουλιέται και θα αγοράζεται πανάκριβα, οι διακηρύξεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ να προστεθούν είναι εκ των προτέρων χωρίς περιεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ