Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Ανασφάλιστη εργασία και προγράμματα κατάρτισης με τη σέσουλα

Ενταγμένες στις φιλοεργοδοτικές ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και στην πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας

Οι νέοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να απορρίψουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες και με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσουν σταθερή δουλιά με δικαιώματα, ουσιαστική προστασία των ανέργων
Οι νέοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να απορρίψουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες και με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσουν σταθερή δουλιά με δικαιώματα, ουσιαστική προστασία των ανέργων
Ανασφάλιστες και προσωρινές θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, «θέσεις» κατάρτισης και επανακατάρτισης, και αυτές με ημερομηνία λήξης, και μία «ευκαιρία» μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ανάλογα προγράμματα. Αυτό είναι το εργασιακό όραμα που προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και το 2007. Μάλιστα, όλα αυτά τα προκλητικά μέτρα κατά του δικαιώματος στην εργασία τολμάει να τα ονομάζει «Ετος απασχόλησης των νέων»!

Το «πακέτο της απασχολησιμότητας», κατά τα πρότυπα εκείνου που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές του 2004, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΟΑΕΔ, κάνοντας καθαρό ότι δε θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει εργασία με δικαιώματα στους νέους και πραγματική προστασία στους ανέργους και έτσι εμμένει στις γνωστές συνταγές των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», στοχεύοντας ειδικά στους νέους άνεργους.

Συνταγές που διευρύνουν την ευελιξία της αγοράς, ενισχύουν τις επιχειρήσεις με πλήθος κινήτρων και φθηνό εργατικό δυναμικό, ανακυκλώνουν τους ανέργους και χτυπούν παραπέρα τη σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 150.000 άτομα - σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ - βρίσκονται σε προγράμματα κατάρτισης και STAGE (προσωρινή και ανασφάλιστη εργασία), στοιχείο που δείχνει μεταξύ άλλων και τον τρόπο που η κυβέρνηση «καταπολεμά» την ανεργία.

Ψίχουλα στο επίδομα

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, και του υφυπουργού Γερ. Γιακουμάτου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ περιλαμβάνει μία ευκαιρία απασχόλησης, επαγγελματικής κατάρτισης ή ανασφάλιστης εργασίας, μέσα σε έξι μήνες, στους νέους που δε συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο «στόχος» αυτός θα υλοποιηθεί μέσα στην εφταετία 2007-2013. Επίσης υποσχέθηκαν την επιδότηση με 12.000 ευρώ περίπου 4.000 νέων επιστημόνων το χρόνο για να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.

Κατά τ' άλλα ανακοίνωσαν ξανά την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 367 ευρώ το 2007 και στα 404 ευρώ το 2008, ποσό που παραμένει όχι μόνο μακριά από τη νομοθετική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το επίδομα ανεργίας πρέπει να αντιστοιχεί στο 66% του κατώτερου μεροκάματου -έπρεπε δηλαδή σήμερα να είναι στα 420 ευρώ τουλάχιστον - αλλά πολύ κάτω από τις ανάγκες του ανέργου να καλύψει τις πραγματικές βασικές ανάγκες του. Ετσι, και μετά τις δήθεν γενναιόδωρες ανακοινώσεις, το επίδομα ανεργίας θα παραμείνει σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ τα 2/3 και πλέον των ανέργων θα συνεχίσουν να μη λαμβάνουν ούτε αυτό.

Ζεστό χρήμα στους εργοδότες

Αντί για την προστασία των ανέργων, η ηγεσία του υπουργείου θα συνεχίσει τα προγράμματα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, που σημαίνει ότι θα ενισχύσει και θα πολλαπλασιάσει τα κίνητρα και τις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας προς τις επιχειρήσεις. Ετσι, ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε ακόμα και για «κινητροδότηση των εργοδοτών» που θα αναγγέλλουν στον ΟΑΕΔ ότι ψάχνουν για εργαζόμενους, για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών όσων επιχειρήσεων εντάσσονται σε αυτές που θα προβλέπει ο νόμος για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ έδειξε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πρόθεσή της να κόβει το επίδομα ανεργίας σε περίπτωση που κάποιος άνεργος αρνείται δύο φορές κάποια ευκαιρία απασχόλησης, απ' αυτές που θα του προσφέρει ο ΟΑΕΔ.

Οσο για τον περίφημο στόχο της «σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας», τον οποίο βάζει και ξαναβάζει ο ΟΑΕΔ, αυτός επαναδιατυπώνεται μόνο και μόνο για να κρύψει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας και το γεγονός ότι ο Οργανισμός έχει μετατραπεί σε παραμάγαζο των επιχειρήσεων, σε μια «αγελάδα» που με τα χρήματα των εργαζομένων την «αρμέγουν» οι επιτήδειοι και οι επιχειρηματίες.

Ασφαιρα πυρά από τους συνένοχους

Απέναντι σε αυτόν τον καταιγισμό κατά των νέων και των δικαιωμάτων τους στην εργασία, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη έκανε λόγο για «παραλυσία του ΟΑΕΔ», ότι δεν υπάρχει «επεξεργασία πολιτικών απασχόλησης» και ότι από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) «απουσιάζει παντελώς η διαφάνεια» και «βασιλεύει το πελατειακό σύστημα». Προφανώς η «κριτική» αυτού του στιλ προδίδει όχι μόνο την αμηχανία του ΠΑΣΟΚ μπροστά στο πρόβλημα που έχει ότι απώλεσε το δικό του «πελατειακό σύστημα», το οποίο για χρόνια είχε στήσει και μέσω του ΟΑΕΔ, αλλά και, το πιο σοβαρό, ότι ως κυβέρνηση υπήρξε ο πρωταθλητής των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» που σήμερα συνεχίζει η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ